Julehjælp til Afrika spreder uvidenhed

Swaziland PUDEMO (2) 090”Det er meget skuffende, når de mennesker som hævder at ville hjælpe os afrikanere, er dem der udviser så stor uvidenhed om vores forhold”.

Ordene er Mcolisi Ngcamphalalas, en ung studerende og aktivist fra det fattige enevældige kongedømme Swaziland, og er en kritik af en af de mest solgte og spillede julesange nogensinde, Do They Know It’s Christmas.

Sangen blev skrevet af Bob Geldof og Midge Ure, og indspillet af ”superbandet” Band Aid for 30 år siden for at samle penge ind til ofrene for sultkatastrofen i Etiopien.

Den er blevet genindspillet flere gange siden med skiftende ”stjerne”-besætninger, senest her i november for at samle penge ind til Ebola-ofrene i Vestsafrika.

Men Band Aid har tydeligvis ikke brugt meget tid på at forstå Afrikas problemer, mener Mcolisi Ngcamphalala.

”Jeg er taknemlig for deres forsøg på at hjælpe, men deres uvidenhed får mig til at betvivle deres motiver. At man ikke nævner årsagerne til afrikanske krige, sult og sygdomme som Ebola, fører til at andre uvidende mennesker fejlagtigt konkluderer, at afrikanerne er krigsliderlige, beskidte, og ikke kan klare sig selv”, siger han.

Ngcamphalala mener tværtimod, at vi i Vesten har en stor del af skylden for Afrikas problemer.

”Vores udfordringer er for en stor dels vedkommende et direkte resultat af Vestens udnyttelse og tyveri af afrikansk arbejdskraft og resurser, og en nykolonialistisk agenda, som sange som Do They Know It’s Christmas er med til at fjerne fokus fra”.

Han mener derfor at afrikanerne skal holde op med at tigge om penge fra symptombehandlende projekter som Band Aid, og i stedet kræve at få reel medbestemmelse på deres forhold, både fra ledere som hans egen enevældige kong Mswati III, og stormagternes regeringer og firmaer.

”VI har tigget hvide mennesker om hjælp i århundreder. Men hvis vi virkeligt vil skabe udvikling i Afrika, skal afrikanerne have mulighed for reelt at bestemme over vores egne forhold. At almindelige afrikanere får skylden for deres lidelser, er det samme som at skyde skylden på næsehornene for, at de er ved at uddø på grund af krybskytteri”.

Mcolisi Ngcamphalala er studerende og var projektkoordinator for Enhedslistens Institut for Flerpartisamarbejde-støttede projekt med People’s United Democratic Movement, Swazilands førende demokratibevægelse, fra 2013 til 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: