Mishandlet til døde i fængsel i Vestsahara

Hasana El Wali in his prison cell in DakhlaHassana El Wali døde lørdag som følge af tæv, tortur og fejlagtig og manglende medicinsk behandling. Han kæmpede for uafhængighed for Afrikas sidste koloni, Vestsahara.

Hassana El Wali døde på et militærhospital i Dakhla, efter at have været blevet forflyttet fra det berygtede ”Sorte Fængsel” i Vestsaharas hovedstad, El Aaiun, på grund af hans kritiske tilstand. Ifølge nyhedsbureauet Sahara Press Service var han længe blevet nægtet lægebehandling og familiebesøg af myndighederne fra den marokkanske besættelsesmagt.

Dræbt af glukoseindsprøjtning?
I en pressemeddelelse fra El Walis medfanger, beskylder de marokkansk politi for nærmest at have dræbt ham. “På hospitalet i El Aaiun blev han omringet af politiagenter. De vidste han havde sukkersyge, og i stedet for at balancere hans sukkerniveau, gav de ham en glukoseindsprøjtning der fik ham til at gå i koma, og sidenhen dø”.

”At han døde af helbredsmæssige årsager, viser med al tydelighed, at fængselsvæsenet lod ham dø en langsom død som følge af manglende lægebehandling”, fortalte en af hans medfanger, Kamal Trayah, den britiske menneskerettighedsorganisation Adala UK. Han og de andre politiske fanger er bange for a lide samme skæbne som El Wali, siger han.

Spærret inde for fredelige protester
El Wali havde allerede i 2012, før han modtog sin dom på tre års fængsel, fortalt at de marokkanske myndigheder havde arresteret ham som en straf for hans kamp for et frit Vestsahara, og for at have deltaget i en fredelig demonstration. Han ville have været blevet løsladt den 1. maj 2015.

”Han var en politisk fange og en prominent menneskerettighedsforkæmper, som døde som følge af flere års tortur og forsømmelse”, skriver minister i Vestsaharas eksilregering, og Vestsaharas befrielsesfront Polisarios repræsentant i Europa, Mohamed Sidati i en pressemeddelelse.

Der har efterfølgende været flere fredelige demonstrationer i Dakhla, hvor El Wali sad fængslet. Ifølge Sahara Press Service, er demonstranterne blevet mødt med tåregas og tæv af de marokkanske myndigheder. Mindst 16 demonstranter er blevet såret, og adskillige er blevet arresteret, skriver nyhedsbureauet.

Amnesty kræver MR-monitorering
Amnesty International startede i maj en kampagne imod verdens ”fem af verdens værste torturnationer”, heriblandt Marokko og det af Marokko besatte Vestsahara. Organisationen opfordrede i sidste uge Marokko til at stoppe mishandlingen af syv sultestrejkende Saharawier, Vestsaharas oprindelige befolkning. Amnesty opfordrer desuden til, at FN får mulighed for at monitorere menneskerettighedssituationen i Vestsahara.

”Hassana El Walis død viser med al tydelighed, nødvendigheden af at give FN’s fredsbevarende styrker i Vestsahara, MINURSO, lov til at monitorere menneskerettighedssituationen i landet”, siger Polisarios repræsentant i Danmark Abba Malainin. Han vil tage El Walis død op med den danske regering og folketinget.

Ifølge Polisario sidder der på nuværende tidspunkt over 70 Saharawiske politiske fanger i fængsler i det besatte Vestsahara. Vestsahara har været besat af Marokko siden 1975.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: