Musas mystiske skotøjsæske eksploderede

Musa Ngubeni_Studenterlederen Musa Ngubeni fra Swaziland insisterer på, at anklagerne mod ham for besiddelse af sprængstoffer er fabrikerede og politisk motiverede. Anklagemyndigheden har mere eller mindre bevidst forhalet retssagen i over tre år, fordi de reelt ingen beviser har mod ham, siger han.

”Den brune skotøjsæske har aldrig været fremvist i retten, så jeg forstår ikke hvorfor sagen imod mig fortsætter”, fortæller Musa Ngubeni mig. Æsken var angiveligt fuld af ledninger, sprængstoffer, og detonatorer, og anklageren hævder at den blev fundet nær Ngubenis hjem i Mbikwakhe i Swaziland i 2011, selvom æsken aldrig er blevet fremvist i retten.

Musa Ngubeni blev efterfølgende tilbageholdt, tortureret, og anklaget for besiddelse af sprængstoffer sammen med en anden studenterleder, Maxwell Dlamini, midt under fredelige massedemonstrationer mod det lille enevældige monarkis magthavere i april 2011.

I første omgang, havde en af anklagemyndighedens vidner hævdet at skotøjsæsken var så farlig, at den ikke kunne vises i retten. Senere hævdede han, at den var eksploderet, da en sydafrikansk bombeekspert havde forsøgt at samle den.

Da Musa Ngubenis advokat bad om at få resterne af æsken brugt som bevismateriale i retten, nægtede anklagemyndigheden. I stedet ønskede han at bruge udaterede fotografier af resterne, som han hævdede var taget af den sydafrikanske bombeekspert. Dette afslog sagens dommer.

Ifølge Musa Ngubeni, er anklagemyndighedens påstand om, at han skulle have vist dem skotøjsæsken også forkert. ”Anklagemyndigheden påstår at de har fotografier af dette, men vidnet der siger han har taget billederne har ikke kunne fremvise dem”, siger han.

Musa Ngubeni burde derfor være blevet frikendt, da anklagemyndigheden reelt ikke har nogen beviser imod ham. Men til forskel fra Maxwell Dlamini, der blev frikendt i sidste uge for de samme anklager (men som stadigvæk er fængslet på grund af andre tvivlsomme anklager), skal Ngubeni igennem flere måneder eller år med stressende kautionsbetingelser og en økonomisk drænende retssag.

Blandt andet skal han rapportere flere gange om ugen på en politistation i Mbabane, 40 kilometer fra hans hjem, selvom den nærmeste politistation ligger i gåafstand. Og han får mere end svært ved at færdiggøre sit jurastudie, da dele af undervisningen på det sidste år af hans master foregår på et universitet i Sydafrika, og han har fået konfiskeret sit pas.

Ifølge Wandile Dludlu fra Swaziland United Democratic Front, er dette en bevidst og ofte benyttet strategi fra statens side. ”Domstolene bruges som et våben mod dem der udfordrer systemet, men det er også ment som en advarsel til potentielle aktivister eller demokratiforkæmpere”, sagde han til sydafrikansk tv for et par uger siden.

Men Musa Ngubeni vil ikke lade sig intimidere, siger han. ”Jeg lader mig ikke ryste. Jeg vil gå linen ud, til retfærdigheden til sidst sejrer”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: