Københavnske omegnskommuner vil afise med blodsalt

”Det er bekymrende at der til stadighed er kommuner som vil indkøbe varer fra Vest Sahara”, skriver en whistleblower i en mail til solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt torsdag. Han ønsker at være anonym, men hans navn er Afrika Kontakt bekendt.

Ifølge whistlebloweren har Gladsaxe, Rudersdal, Gentofte og Herlev Kommuner netop accepteret et udbud på vejsalt fra firmaet Dansk Vejsalt, som indskiber salt fra det besatte Vestsahara i strid med international lov. Aftalen er gældende de næste 4 år, fortæller han.

Gladsaxe Kommune skriver i sin indkøbspolitik at man ”forventer, at kommunens leverandører og deres underleverandører respekterer grundlæggende menneskerettigheder, herunder lever op til FN’s Menneskerettighedserklæring og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention”. Andre kommuner har lignende politikker.

Dansk Vejsalt skrev i en pressemeddelelse fra 2013, at ”vejsalt importeret fra Vestsahara er ikke ulovligt”, efter at man var blevet kritiseret for handel med den marokkanske besættelsesmagt i Vestsahara på blandt andet TV2 Bornholm, og efter Western Sahara Ressource Watch havde dokumenteret at Dansk Vejsalts underleverandør, amerikanske Crystal Mountain, importerer salt fra saltminen i Oum Dbaa, i det besatte Vestsahara.

Problemet er bare, at international lov foreskriver at besættelsesmagter i besatte lande som Vestsahara ikke må udnytte deres resurser, uden at landets oprindelige befolkning accepterer dette, og det kan dokumenteres at disse drager nytte heraf. Dette er ikke tilfældet i Vestsahara, hvilket både FN og Europaparlamentet har dokumenteret.

Desuden vedtog Udenrigsudvalget i april en beretning, der blandt andet ”fraråder offentlige institutioner at engagere sig i finansielle aktiviteter og indkøb af varer fra områder med uafklaret folkeretlig status som Vestsahara”.

Og selvom importører som Dansk Vejsalt ikke på nuværende tidspunkt straffes for sin import fra Vestsahara, er handel med den marokkanske besættelsesmagt i Vestsahara med til at forlænge en konflikt der har varet siden landet blev besat i 1975.

Afrika Kontakt vil derfor skrive rundt til alle landets kommuner, og advare dem mod at købe vejsalt og andre produkter fra Vestsahara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: