Om at være ung studerende i ørkenen

Wadidi Salek fra UESARIODu er ung. Enten studerende, eller du har allerede færdiggjort en videregående uddannelse. Men dine chancer for at få et betalende job er stort set lig nul, selv om du gerne vil bruge din uddannelse både for at være med til at udvikle dit samfund, og for din egen skyld.

Dette er ikke en dystopisk fredtidsvision for Danmark, Spanien eller et andet land. Dette er realiteterne for alle unge mennesker i flygtningelejrene i ørkenen nær Tinfouf i sydvest-Algeriet, der huser over 150,000 mennesker.

Mange af de unges menneskers forældre, saharawierne, flygtede fra hjemlandet Vestsahara til disse lejre i 1975 fra de fremstormende marokkanske invasionsstyrker, mens befrielsesfronten Polisario tog kampen op. Marokko har besat Vestsahara lige siden.

Siden 1975 er der dog blevet opbygget et egentligt samfund i lejrene, med et politisk system, hospitaler, og folkeskoler, og over 90% af befolkningen i lejrene kan læse i dag, imod 5% da saharawierne ankom.

Skolesystemet i lejrene dækker dog kun folkeskoleniveau, så de gymnasiale og videregående uddannelser må de unge saharawier tage i udlandet for at få, med scholarships eller lignende. Alligevel vælger de fleste at vende tilbage til lejrene efter endt uddannelse, fordi de ser det som deres pligt at være med til at gøre hvad de kan for at fremme saharawiernes sag.

”Det største problem for mange unge mennesker i lejrene er, at de har for megen fritid”, fortæller det unge medlem af saharaweirnes parlament, Mahfoud Salama mig. ”De vil gerne arbejde, biddrage, tjene penge, gøre noget for deres egen og deres folks fremtid”.

Saharawiernes studenterforening, UESARIO, er en af de steder hvor de unge kan bruge deres kvalifikationer og energi. Organisationen har afdelinger på universiteter i Algeriet, Spanien, Frankrig og på Cuba. Man laver bl.a. aktivisme, informationsarbejde i lejrene og i udlandet, samt på organisationens egen hjemmeside, samarbejde med studerende i Europa, og solidaritetsarbejde for at samle penge ind til saharawiernes sag. Og mange studerende er praktikanter i regeringsadministrationen og ministerierne.

Men den unge generation, og ikke mindst de studerende, er trætte af at vente, og overvejer om fredsprocessen er den rigtige løsning, fortæller Wadidi Salek mig. Han er medlem af UESARIOs ledelse, og ansvarlig for informationsarbejdet i organisationen.

”Den nuværende generation af studerende blev født omkring våbenhvilen mellem saharawierne og Marokko i 1991. FN har forsøgt at løse konflikten i over 20 år, men de har ikke kunne få afholdt den folkeafstemning som både vi, de, og marokkanerne har lovet”. En folkeafstemning som er blevet forhalet og undermineret af Marokko, med støtte fra bl.a. EU og USA, samt firmaer (herunder danske) der handler med varer fra det besatte Vestsahara.

Men danske unge og studerende kan sagtens spille en positiv rolle ved at støtte saharawiernes sag, siger Wadidi Salek.”Danske studerende kunne bl.a. lave konferencer om Vestsahara-konflikten på deres universiteter, der ville kunne udvide de danske studerendes horisont og give dem et bedre perspektiv på verdenen. Eller i kunne komme til lejrene, som mange studerende fra andre dele af verden gør for bl.a. at skrive deres speciale, og gøre jeres erfaringer selv”.

Peter Kenworthy er journalist og cand.scient.soc. Han var i flygtningelejrene nær Tindouf i slutningen af april, og har tidligere skrevet adskillige artikler om Vestsahara-konflikten.

Afrika Kontakt har arbejdet med Vestsahara-konflikten i mange år. Både med kampagner og oplysningsarbejde, og i et kommende projektsamarbejde med UESARIO.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: