Amnesty sætter fokus på tortur i Vestsahara

I en ny kampagne, ved navn Stop Tortur, sætter Amnesty International fokus på hvad man kalder ”fem af verdens værste torturnationer” i forbindelse med 30-året for vedtagelsen af FN’s torturkonvention. Ikke mindst fordi brugen af tortur er stigende, forklarer Amnesty International.

En af disse ”værste torturnationer” er Marokko, herunder det af Marokko besatte Vestsahara.

Blandt torturmetoderne som det marokkanske politi bruger både i selve Marokko og i Vestsahara, er ifølge Amnesty International tæsk, voldtægt, samt elektriske stød i øjnene og på kønsdelene.

Retten bruger desuden ”tilståelser”, som er fremskaffet under tortur. Men anklager om tortur fra ofrene undersøges stort set aldrig, og torturbødlerne straffes derfor yderst sjældent, skriver Amnesty videre.

Amnestys kritik af Marokko verificeres i øvrigt fra flere andre sider. FN’s specialrapportør for tortur, Juan Mendez, skrev eksempelvis i sin seneste rapport om Marokko og Vestsahara , at der i Vestsahara er ”et mønster af tortur og mishandling begået af politiet”.

Og Abdeslam Omar Lahcen, som er præsident for menneskerettighedsorganisationen AFAPREDESA, der har hovedkvarter i de flygtningelejre som cirka halvdelen af Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne, flygtede til fra den marokkanske invasion til i 1975, beskrev hvordan tortur og forsvindinger stadigvæk foregår i massevis i Vestsahara, da Afrika Kontakt talte med ham i april.

”Men presset udefra på Marokko har fået dem til at skifte strategi”, tilføjer Abdeslam Omar Lahcen. ”I stedet for at fosvinde eller fængsle folk i længere tid, tilbageholder de dem kortvarigt, men torturerer dem voldsomt”.

Afrika Kontakt kører en kampagne for at få løsladt Sidahmed Lemjayed fra Vestsahara og 24 andre saharawier, som er blevet tortureret af Marokkanske politi, og idømt livsvarigt fængsel i en retssag der blevet kraftigt kritiseret af blandt andet Amnesty International, Human Rights Watch, og FN’s Komité mod Tortur.
Læs mere her.
Skriv under her.
Se videointerview med torturoffer Bouamoud Mohamed fra Vestsahara her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: