At være journalist i en flygtningelejr i ørkenen

Salek Muftah”Nogen gange befinder man sig i en situation, hvor behovet skaber sin egen løsning”, fortæller Salek Muftah. ”Jeg er journalist på grund af vores situation, på grund af omstændighederne”.

For Salek Muftah er omstændighederne, at han og over 150,000 af hans landsmænd, saharawierne, bor i en flygtningelejr i ørkenen nær byen Tindouf i det sydvestlige Algeriet.

Salek Muftah er direktør og journalist for Sahara Press Service, et slags nyhedsbureau for saharawierne, der stammer fra Afrikas sidste koloni, Vestsahara, hvorfra mange flygtede igennem ørkenen fra de marokkanske invasionsstyrker i 1975. Hans land har været koloniseret siden.

Sahara Press Service blev oprettet i 1999 for at bryde den manglende dækning af Vestsahara-konflikten, som en kombination af en Sahara Press Service journalistMarokkansk medieblackout for menneskerettighedsovertrædelserne i det besatte Vestsahara, og de internationale mediers tilsyneladende ligegyldighed over koloniseringen af saharawiernes land og tilstandene i flygtningelejrene. En website blev oprettet i 2011.

Men hvor de fleste medier betragter sig selv som en national vagthund, der sikrer at et lands borgere kan danne sig et overblik over ikke mindst landets egen politiske situation, er Sahara Press Service en vagthund i forhold til saharawiernes sag i hele verden, så at sige.

Sahara Press Service har 14 medarbejdere, som alle arbejder på frivillig basis for at sikre en konstant nyhedsstrøm om Vestsahara-konflikten på arabisk, spansk, fransk, engelsk, og russisk.

Medarbejderne holder til i en sandfarvet bygning med hvidkalkede vægge, der falder i med det omgivende ørkensand. Det kontor jeg taler med redaktøren og et par andre af medarbejderne i har et par laptops, et aflangt bord med et par blå plastikstole, men ikke Indgang til Sahara Press Service redaktionrigtigt noget der afslører at jeg er på en redaktion, andet end et skilt hvor der står ”redaction” på spansk og arabisk over døren.

Da jeg senere spørger en af de unge journalister, om jeg kan tage et billede med dem ved siden af et logo eller lignende, svarer han med et smil at de ”ikke er så moderne” at de har noget sådant på kontoret, og at jeg i stedet må tage til takke med et Saharawi-flag som baggrund.

Så selv om de har nye laptops, er moderne et relativt begreb i en flygtningelejr midt i ørkenen. ”Den nye teknologi hjælper os i vores arbejde”, siger Salek Muftah, ”men den gør tingene både lettere og sværere. Nogle gange, når elektriciteten ryger, er det som om vi er tilbage i det femtende århundrede. Men selvom det er svært at skulle rapportere fra en ørken, er vi klar over at der stadigvæk er andre der har det sværere end os”.

Og selv om marokkanske hackere hele tiden forsøger at lægge Sahara Press Service ned, er websiden en nødvendig succeshistorie, pointerer Salek Muftah. ”Over 10,000 mennesker fra hele verden besøger hjemmesiden per dag, og siden er en vigtig informationskilde for dem som er interesserede i Vestahara-konflikten. Selv den marokkanske presse citerer os, selvom de ofte fordrejer informationerne”.

”For den information om situationen og omstændighederne i lejrene og i det besatte Vestsahara er nøglen til at løse vores problem – medierne er nøglen”, siger Salek Muftah.

Ikke mindst på grund af det pres som både Sahara Press Service, samt medierne i Danmark og resten af verden, kan være med til at lægge på beslutningstagerne, så de presser det egentlige tilforladelige krav igennem, som både saharawierne, og FN igennem hundredevis af resolutioner, har krævet i årtier – en folkeafstemning om Vestsaharas tilhørsforhold.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: