Vestsahara: ’Hvis vi havde været koloniseret af Israel havde vores problemer været løst’

Abdeslam Omar LahcenVi kender alle til historien om Israel og Palæstinenserne, muren, og bosættelserne. Langt færre kender derimod til en lignende konflikt i Vestsahara.

Vestsahara har været besat af Marokko siden 1975. Marokko har bygget en 2700 lang mineret og militært bevogtet mur gennem Vestsahara. Og skiftende marokkanske konger har opfordret og hjulpet hundredetusindevis af marokkanere med at flytte ulovligt til Vestsahara, i strid med Geneve-konventionen, hvor de blandt andet deltager i en formaliseret udplyndring af Vestsaharas naturresurser, i strid med international lov.

Ifølge Abdeslam Omar Lahcen, der er præsident for menneskerettighedsorganisationen AFAPREDESA, der har hovedkvarter i de flygtningelejre som cirka halvdelen af Vestsaharas oprindelige befolkning flygtede til i 1975, er Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawiernes, problemer i hvert fald ikke mindre end Palæstinensernes.

”Hvis vi havde været koloniseret af Israel, ville vores problemer kunne være løst allerede nu”, fortæller han mig med et glimt i øjet da jeg besøger ham på hans kontor en glohed dag i slutningen af april.

”Israel anderkender i det mindste, at de besatte områder i princippet tilhører Palæstinenserne. Marokko, derimod, fastholder at Vestsahara er Marokkansk, på trods af utallige FN-resolutioner der hævder de modsatte”, fortsætter Lahcen. ”Israel tillader desuden solidaritetsarbejde i Palæstina. Marokko skruer derimod op for undertrykkelsen af såvel Saharawierne som de organisationer der støtter dem”.

Abdeslam Omar Lahcen mener at både Marokko og medierne har en vigtig del af skylden for, at hans konflikt ikke får nær samme mediedækning som konflikten i Palæstina, selvom de er klare ligheder mellem de to konflikter.

”Hvis man sammenligner mediedækningen, bliver Palæstinensernes sag godt dækket i medierne. Med hensyn til Vestsahara-konflikten, har Marokkos medieblackout i de besatte områder i Vestsahara i høj grad lykkes med at stoppe medierne fra at dække situationen”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: