Politiske ledere arresteret til 1. maj i Swaziland

Mario MaydaySom det efterhånden er blevet kutyme, er præsidenten for det forbudte parti PUDEMO blevet arresteret sammen med flere andre politiske ledere 1. maj i Swaziland.

Mario Masuku havde netop holdt en tale til medlemmer af den faglige hovedorganisation TUCOSWA, skriver vicegeneralsekretæren for PUDEMO Alex Langwenya i en mail til Afrika Kontakt. Tusinder af Swazier havde hørt ham tale ved et massemøde i landets største by Manzini.

Ifølge generalsekretæren for Swaziland’s studenterbevægelse, SNUS, blev studenterleder og generalsekretæren for PUDEMO’s ungdomsliga, SWAYOCO, ligeledes arresteret, angiveligt for at have sunget en sang med ordene ”Mswati må ud” om landets enevældige konge. Han skulle have været oppe til eksamen på universitetet i dag.

Begge er ifølge flere kilder nu under anklage for tilskyndelse til oprør imod staten (sedition), og varetægtsfængles indtil videre indtil den 9. maj hvor de for første gang skal for retten.

Flere andre blev forment adgang til massemødet. Mphandlana Shongwe, en politisk aktivist, blev ifølge landets eneste uafhængige avis Times of Swaziland stoppet af politiet og beordret ud af byen med ordene ”ellers vil du lide samme skæbne som Sipho Jele”. Sipho Jele var et PUDEMO-medlem som blev tilbageholdt 1. maj 2010 for at have båret en PUDEMO-T-shirt, og som blev fundet død i sin celle dagen efter under mystiske omstændigheder. PUDEMO hævder at han blev myrdet af politiet.

Arrestationerne af Masuku og Dlamini følger arrestationer af blandt andet PUDEMO’s generalsekretær, Mlungisi Makhanya, som blev arresteret forleden sammen med seks andre medlemmer af organisationen for at have båret en T-shirt med PUDEMO’s logo til en retssag.

Mario Masuku og Maxwell Dlamini har desuden været tilbageholdt under tvivlsomme anklager adskillige gange tidligere, og Maxwell Dlamini blev efter eget udsagn tortureret af politiet tilbage i 2011. Han er nu under behandling for posttraumatisk stresssyndrom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: