Norge støtter selvbestemmelse for Vestsahara

Børge BrendeDen norske udenrigsminister, Børge Brende fra partiet Høyre, bekræftede fredag Norges støtte til FN’s bestræbelser for at sikre en politisk løsning i Vestsahara, der tilgodeser saharawiernes ret til selvbestemmelse, i et svar til et norsk folketingsmedlem.

”En sådan løsning må sikre den saharawiske befolkningens ret til selvbestemmelse”, skrev Børge Brende.

Ministeren beklagede samtidigt de omfattende menneskerettighedskrænkelser i det besatte Vestsahara, og understregede behovet for at tillade FN at overvåge menneskerettighedssituationen i landet.

”Det skal ikke herske tvivl om at Norge ikke accepterer sådanne brud på grundlæggende menneskerettigheder”, konkluderede han.

Norge fører en langt mere offensiv Vestsahara-politik end Danmark. Vestsahara er eksempelvis det eneste land, som det norske udenrigsministerium eksplicit advarer norske firmaer mod at drive virksomhed i.

Og der er handling bag ordene. Den norske stats pensionsfond, Oljefondet, stopper efter al sandsynlighed investeringer i norske Aker Solutions, der leverer udstyr til olieboringer ud for Vestsaharas kyst. Den norske regering har tidligere stoppet investeringer i det amerikanske olieselskab Kerr-McGee, der borede efter olie i Vestsahara, i 2005.

Læs hele svaret fra Børge Brende her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: