Morten og Mandela

”Da Mandela bliver indsat, går det op for mig at et kapitel er afsluttet, og vi har vundet”. Ordene er aktivist Morten Nielsens.

I programmet ”Morten og Mandela”, vist på DR2 tirsdag aften, fortæller han om de mange aktioner som han deltog i for at være med til at gøre dette muligt. Om blokaden af og indbruddet i det sydafrikanske konsulat i København som han endte med at sidde 50 dage i fængsel for, om aktionerne mod Shell, og den handelsblokade og de vidtgående sanktioner, som Danmark, som det første land i Europa, ender med at indføre.

Da Nelson Mandela blev indsat som præsident i Sydafrika var to danskere inviteret med til festlighederne i Johannesburg – statsminister Poul Nyrup Rasmussen og Morten Nielsen, nuværende sekretariatsleder i solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt. Dette viser hvor meget Mortens og hans danske medaktivisters indsats imod apartheid-styret blev værdsat af Mandela og ANC.

Morten Nielsen var 23 år, og nyuddannet murer, da han i midten af firserne besluttede sig for at gå ind i kampen mod apartheid. Han meldte sig ind i den danske afdeling af Landskomiteen Sydafrika-Aktion og blev dybt involveret i planlægningen af demonstrationer og happenings. Som en af de gennemgående personer i Landskomiteens aktioner, var Morten en vigtig brik i den internationale anti-apartheid-bevægelse der var med til at fremskynde apartheidregimets fald.

Landskomiteen udviklede sig sidenhen til Sydafrika Kontakt, og derefter Afrika Kontakt som organisationen hedder i dag, i en erkendelse af at hverken kampen i Sydafrika, eller i mange af de andre afrikanske lande, mod udefrakommende kontrol og for demokrati og social retfærdighed, var endegyldigt vundet.

For programmet handler nok om fortidens sejre, men også om nutidens og fremtidens kampe. ”Det sev ind hos mig den tidlige morgen i Pretoria [på dagen hvor Mandela blev indsat], at alle vores boykotaktioner og vores aktivisme, som vi har brugt rigtigt mange år på, det var slut. Nu var kampen anderledes og skulle føres på en anden måde”, som Morten Nielsen siger det i udsendelsen.

I Sydafrika er uligheden nemlig øget efter ANC fik magten i 1994, og i resten af Afrika kæmper millioner af almindelige menneskers en daglig for basale fornødenheder, for indflydelse på deres egen hverdag, og for værdighed, støttet af organisationer som Afrika Kontakt.

Udvikling, solidaritet og aktivisme handler om at se mod fremtiden, og ikke om at hvile på fortidens laurbær. Der er nemlig stadigvæk mange kampe at kæmpe, og der en ingen hurtige genveje til udvikling og retfærdighed, især ikke ved at depolitisere udviklingsdebatten, som der er en tendens til i Danmark og andre steder for tiden.

Og heri ligger læren fra Mortens og Landskomiteens kamp imod apartheid, nemlig at man skal at man sagtens kan forandre verden til et mere retfærdigt sted, også selvom man i første omgang står alene i kampen om dette. Man skal blot turde stå fast.

Se programmet her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: