Ny dokumentar om aktivist fra Afrikas sidste koloni, Vestsahara

”Vores erfaring har lært os, at hvis man vil ændre situationen, hvis man vil bekæmpe undertrykkelse og grove menneskerettighedsovertrædelser, må man være modig”. Ordene er fra en ny dokumentar om Brahim Dahane, en ledende aktivist fra Afrikas sidste koloni, Vestsahara.

Dokumentaren ”Broken Families”, der er lavet af Louise Orton og bl.a. er blevet vist på Durham Student Film Festival, følger Brahim Dahane og hans familie, og fortæller om hans liv og kamp for frihed og retfærdighed for hans folk, Saharawierne, og den brutale undertrykkelse som han og andre mødes med af den Marokkanske besættelsesmagt.

Marokko invaderede Vestsahara i 1975, da Brahim Dahane var ti år gammel. ”Jeg husker det tydeligt,” fortæller han i dokumentaren. ”Jeg vil aldrig glemme invasionen. Jeg kan huske tanksene og soldaterne der kom tromlende igennem min by”.

Lige siden har Marokko brutalt undertrykt Brahims folk, Saharawierne. ”For mig er besættelsen lig med slaveri. Den er uretfærdigt og en straf. Den indebærer alle former for menneskerettighedsovertrædelser og undertrykkelse”, siger han.

Brahim blev tilbageholdt for første gang af den Marokkanske besættelsesmagt i 1987, i forbindelse med en demonstration for uafhængighed. ”Jeg blev bortført sammen med andre og smidt i fængsel.”, fortæller han. ”Her starter min historie”.

Ligesom talløse andre Saharwier blev Brahim brutalt tortureret. ”Jeg fik bind for øjnene, og blev ført til torturkammeret. Vi blev hængt op. De puttede en svamp op i næsen på os, og hældte vand på den. De holdt vores hoveder under vand, puttede elektriske ledninger på vores fingre og tæer, samt på vores genitalier og ører. I blev tævet og nogle blev voldtaget med flasker. Vi blev udsat for al mulig slags farlig og konstant tortur”.

Imens Brahim var tilbageholdt, vidste hans familie ikke om han var død eller levende. ”Vi gik grueligt meget igennem”, fortæller hans mor. ”Men jeg er stolt af Brahim. Han er en god mand som slås for en retfærdig sag”.

Alting i mit liv ændredes efter min tilbageholdelse, fortæller Brahim. ”Alle mine drømme blev ødelagt og et nyt liv startede – et liv med besættelse og modstand”. Brahim bruger så meget tid på kampen mod den Marokkanske besættelsesmagt, at han føler han negligerer sin søn og sine gamle forældre. Og han bliver konstant overvåget af Marokkansk politi.

”Hvis man er under konstant overvågning er man aldrig fri”, siger han til kameraet, ”men vi må leve med det. Frygt er noget der ligger i os alle, men vi må overvinde den”.

I dag fører Brahim blandt andet en kampagne for de 24 Saharawier, der alle er idømt lange livstidsstraffe i en Marokkansk militærdomstol, selv om de er civilister. Dokumentaren viser billeder fra demonstrationer udenfor retssagen og interviews med fangernes familier.

Fangerne blev brutalt tortureret og sidenhen dømt, i realiteten udelukkende fordi de er menneskerettighedsaktivister, og fordi de var med til at planlægge Gdeim Iziz – en protestlejr, hvor over 15,000 Saharawier i de besatte områder protesterede imod den Marokkanske besættelsesmagt. Lejren blev ryddet med vold og magt af Marokkansk sikkerhedspoliti.

”De er fængslet uden grund”, fortæller Brahim. ”Der er ingen beviser imod dem. Men vi vil bruge alle fredelige midler, sammen med familierne, NGOer, politikere, diplomater, medierne, og på alle niveauer indtil retfærdigheden sker fyldest, og de bliver løsladt”.

Brahim har igennem sin kampagne lykkes med at skabe støtte for sagen hos politikere, organisationer, og almindelige mennesker over hele verden. Solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt støtter med sin kampagne, der ligeledes kræver Saharawierne løsladt ubetinget.

Og på trods af alt hvad han har oplevet og været udsat for, er Brahim ikke hævngerrig overfor sine undertrykkere. ”Jeg tror fuldt og fast på, at Vestsahara vinder sin uafhængighed”, siger han. ”Men jeg håber at alle vores erfaringer fra den lidelse, al det blod der er udgydet, samt alle de tårer, al den smerte, og eksiltilværelsen bliver absorberet, så vi kan leve sammen fredeligt i et retfærdig og harmonisk samfund”.

Filmen vil blive vist på Al Jazeera English på et senere tidspunkt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: