Amerikansk olieselskab blokerer fredsprocessen i Vestsahara

Selvstændighedsprocessen for Vestsaharas befolkning kan blive stort set umuliggjort om få måneder, såfremt man finder olie i det besatte land, siger formand for Western Sahara Ressource Watch, Erik Hagen. ”Marokko vil aldrig acceptere en løsning på konflikten i Vestsahara, hvis de finder den olie de leder efter”.

Det amerikanske firma Kosmos Energy vil bore efter olie i Cap Boujdour i det besatte Vestsahara til oktober, ved hjælp af en boreplatform ejet af Atwood Oceanics – i strid med FN’s anbefalinger og international lov. Dette vil være første gang siden Marokko besatte landet i 1975 at der bores efter olie i Vestsahara.

I forvejen udvinder Marokko blandt andet store mænger fosfat, salt og flere andre råstoffer i Vestsahara, samt fisker, og sælger rettighederne til at fiske til blandt andet EU, udfor Vestsaharas kyster. Alt sammen i strid med international lov, der fastslår at det er forbudt for besættelsesmagter af ikke-selvstyrende områder som Vestsahara at udvinde og sælge det besatte lands råstoffer, medmindre det godkendes af den oprindelige befolkning, og kommer denne til gavn.

I alle ovennævnte tilfælde, er Saharawierne ikke blevet spurgt om lov til at Marokko stjæler deres resurser. Faktisk har de i alle disse tilfælde protesteret højlydt imod et tyveri, som Marokko heller ikke har kunne påvise kommer dem til gode, men tværtimod næsten udelukkende beriger en lille marokkansk elite og  skaber jobs for Marokkanske bosættere.

Hvis Marokko med Kosmos Energys hjælp, finder olie i Vestsahara, vil det således lægge en stor hindring i vejen for den i forvejen skrøbelige fredsproces, fordi den ellers dyre besættelse af Vestsahara især bibeholdes af store indtægter til især Marokkos konge og elite fra salget af Vestsaharas resurser.

”Fortalere for principperne om international lov, for Saharawiernes rettigheder, samt aktionærer i Kosmos og Atwood, må protestere nu eller inden for de næste par måneder”, siger Erik Hagen. Ellers kan det være for sent.

Ikke mindst fordi firmaerne hævder at drive forretninger, der bygger på henholdsvis et ”forretningsdrevet samfundsansvar, der er en integreret del af vores mission for at skabe varige værditilførsel for alle vores interessenter” (Kosmos) og ”de højeste standarder af integritet og respekt for andre” (Atwood).

Kosmos Energy kan kontaktes her.
Atwood Oceanics kan kontaktes her.
Læs brev fra FN Under-Secretary General for Legal Affairs Hans Corell til Sikkerhedsrådet om det ulovlige i olieboringer og -udvinding i Vestsahara her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: