Danmarks Indsamling igen igen…

Danmarks IndsamlingSå har der været Danmarks Indsamling igen. Afsluttet med et stort show på landsdækkende TV, med jubelglade stjerner, tavse og passive modtagere, og meget lidt snak om grunden til at så mange mennesker i verden er så fattige og undertrykte, eller at mange af disse mennesker rent faktisk selv forsøger at gøre noget ved deres situation.

Jeg kunne skrive en lang smøre igen i år, men vil i stedet genbruge et par artikler fra tidligere år, samt citere sangerinden Nanna, som i 1985 sang ”det bliver bedre dag for dag, hvis vi gi’r en hånd til Afrika”, i forbindelse med en kampagne til støtte for sultramte i Etiopien. Hun indrømmede nemlig senere, at hun hellere ville have sunget ” I fuckhoveder. I har taget Afrika i røven i så mange år, og det er vores ansvar, at Afrika ser ud, som det gør”.

For som jeg skrev i en af de nedenfor linkede artikler: Det er netop pointen, at disse kampagner mere eller mindre bevidst underspiller og trivialiserer de problemstillinger de hævder at ville løse, og giver hermed et overfladisk billede af fattigdom, årsagerne hertil, og vores rolle i alt dette. Sikkert i en god mening, for at kampagnerne kan indsamle flere penge.

Men når man på denne måde trivialiserer u-lands- og udviklingsdebatten, blandt andet ved ikke at lade dem det drejer sig om komme til orde, er disse kampagner og de organisationer der står bag dem med til at underminere det der forhåbentligt er deres mål og eksistensgrundlag: at skabe en bedre og mere lige verden, ikke mindst for de milliarder af fattige, der ingen rettigheder har.

For hvem gider i længden blive ved med at betale til, støtte, eller lave solidaritetsarbejde for nogle der tilsyneladende ikke selv har en mening om eller vil løse deres egne problemer?

Læs mere her:

Hvis vi gi’r en hånd til Afrika
Send flere penge, det er os der kan gøre en forskel
Hjælper vores hånd til Afrika?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: