Skoleelever har afdød sydafrikansk frihedskæmper som helt

CAM00406Hvis man spørger danskere, og ikke mindst unge mennesker i Danmark, i dag om hvem deres helte er, forventer man, at de nævner en fashionabel tennisspiller, en X-Factor-deltager, eller en der har besteget Mount Everest eller gennemført en Ironman som en ”personlig udfordring”.

Vores tid er trods alt præget af mange mere eller mindre egocentriske og medie-profilerede ”helte”, der ofte kun udsætter sig selv for farer eller svære udfordringer, for deres egen (vindings) skyld, i stedet for at bruge deres mod, kløgt, overskud og energi i et forsøg på at hjælpe andre.

Men denne forventning passer i hvert fald ikke på fire elever fra 8.A. på Enghavegaard Skole i Gladsaxe. De har valgt at skrive om en sydafrikansk anti-apartheid aktivist i deres projektopgave.

Ikke Nelson Mandela, som ellers har været meget i medierne på det seneste, men hovedtænkeren bag Black Consciousness-bevægelsen i Sydafrika, Steve Biko. Manden der via sit mod og visionære idéer om vigtigheden af en mental frigørelse og en praktisk eksemplificering af denne, var en af hovedårsagerne til at kampen mod apartheid blev genoplivet i tresserne og halvfjerdserne, før han blev tævet og tortureret til døde af apartheidregimet i 1977.

De fire elevers grunde til at vælge netop Biko spænder fra at deres familier var interesseret i frihedskæmpere som Biko, og at man derfor havde spillet Peter Gabriels ”Biko” i hjemmet, til at et par af dem havde læst om ham på internettet eller hørt om ham fra de andre gruppemedlemmer, og var blevet fanget af hans historie.

”Biko er en helt, fordi han ofrede sig for noget han troede på”, som en af eleverne forklarede mig. ”Han slog igen og gav svar på tiltale, og gav sit liv for sorte rettigheder i Sydafrika, selvom han vidste at der var en risiko for at han blev slået ihjel. Det er sejt”.

Og en mand som Biko har relevans, også for en skoleelev i Danmark, ikke blot i forhold til mennesker der lever i undertrykkende regimer, forsikrede de mig. ”Vi kan lære fra ham, at hvis man vil noget i livet, skal man kæmpe for det, selvom det er svært. Man skal stå fast, man skal ikke give op”.

Læs Bikos “I Write what I like” her

Læs  Peter Kenworthys “Bikoism vs. Mbekism – the role of Black Consciousness in Mbeki’s South Africa” her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: