Swazier revser landets udemokratiske regering

Swaziland’s enevældige konge, og hans håndplukkede regering, har længe hævdet at indbyggerne i det lille afrikanske kongedømme er glade for landets udemokratiske system og styreform, og at regeringen forsøger at forbedre forholdene for landets mange fattige. Demokratibevægelsen og civilsamfundet, derimod, har altid hævdet det modsatte.

Men nu har meningsmålinger, foretaget af det uafhængige researchinstitut Afrobarometer, vist at borgerne i Swaziland er endog meget utilfredse med landets styreform, samt kongens og regeringens korrupte varetagelse af denne.

Tallene viser blandet andet, at over halvdelen af de adspurgte ”på det kraftigste misbilliger” landets håndplukkede premiereminister og deres lokale folketingsmedlemmer, som alle enten er håndplukket af kongen, eller skal godkendes af de kongetro høvdinge. Et resultat der afspejler sidste års valg, hvor valgdeltagelsen (der endnu ikke er offentliggjort) formodes at have været under 25 %.

Desuden svarede 65 % af de adspurgte at regeringen var ”meget dårlige” til at forbedre situation for landets mange fattige, 77 % mente ikke at regeringen har gjort noget for at mindske uligheden i landet, og 73 % mente at den var ”meget dårlig” til at sikre at de fik nok at spise.

”Afrobarometer-undersøgelsen viser dermed hvad vi i Swazilands civilsamfund har sagt hele tiden, og at man ikke kan adskille politik og økonomisk udvikling”, siger Mbali Dlamini fra civilsamfundsorganisationen Foundation for Socio-Economic Justice.

”Vi bliver nødt til at stille de rigtige spørgsmål og få de rigtige svar på disse. Hvorfor sigter Swazilands økonomiske politik eksempelvis primært imod at tiltrække udenlandsk investering i stedet for at søge at forbedre forholdene for eksempelvis de mange kvindelige tekstilarbejdere, som knap nok kan overleve for deres minimale løn”, siger hun i en slet skjult kritik af regeringens korrupte og nyliberale politik, der, som undersøgelsen indikerer, ikke just har forbedret situationen for landets mange fattige.

”Regeringen tjener ikke befolkningens interesser, men sine egne og firmaernes”, tilføjer Mcolisi Ngcamphalala fra PUDEMO, et forbudt politisk parti som samarbejder med Enhedslisten. ”Det er i denne sammenhæng interessant at 60 % af økonomien personligt ejes af kongen, der ikke betaler skat”.

Regeringens talsmand, Percy Simelane, nægtede at kommentere på kritikken eller målingerne forleden, fordi han ”ikke kender til metoden”. Et noget undvigende svar på en situation i et land hvor kongen bestemmer alt, som har verdens højeste antal HIV-smittede per capita, og hvor to tredjedele overlever for under en dollar om dagen, mange af disse på sultegrænsen.

Men ifølge Wandile Dludlu fra Swaziland United Democratic Front viser meningsmålingen at Swazierne i stigende grad ser en sammenhæng mellem deres egen fattigdom og landets udemokratiske system. “Nu må de sovende masser vågne, nu hvor solen er stået op over passivitetens fængsel og kongefamiliens evindelige løgne”, som han malerisk siger det i en kommentar til undersøgelsen.

Læs rapporten her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: