Mere handling og mindre slogans om vold mod kvinder

”Vi har råbt nok slogans, vi har haft nok møder og workshops om kapacitetsopbygning, og holdt marcher der fordømte vores samfunds dårligdomme”, skriver Foundation for Socio-Economic Justice (FSEJ) fra det lille konservative enevældige kongedømme Swaziland, i en pressemeddelelse i forbindelse med den verdensomspændende ”16 dage mod vold mod kvinder”-kampagne.

Kampagnen der er en international kampagne, der forsøger at rette fokus mod vold mod kvinder som et menneskerettighedsspørgsmål, startede den 25. november og slutter den 10. december. Tusinder af organisationer i over 150 lande deltager i kampagnen.

”I dette års 16 dage mod vold mod kvinder-kampagne, vil vi forsøge at besvare følgende spørgsmål”, fortsætter FSEJ. ”Er vi blevet et samfund der har legitimeret vold mod kvinder, og hvis det er tilfældet, hvorfor?”.

Blandt andet afholdt FSEJ, sammen med Swaziland Rural Women’s Assembly (SRWA), et arrangement hvor kvinder fra Swazilands landområder kunne dele erfaringer og historier. To parlamentsmedlemmer og trehundrede kvinder deltog.

”Kvinderne understregede, at de selv må tage ansvaret for deres egen udvikling”, pointerede projektkoordinatoren for SRWA, Hlobsile Dlamini Shongwe under arrangementet.

Kvinder i Swaziland er lovmæssigt underordnet mænd, og kan blandt andet ikke tage på sygehuset, eje et hus eller optage et banklån, uden samtykke fra deres mænd eller fædre. Vold mod kvinder er desuden meget udbredt.

Hver tredje kvinde i Swaziland har været udsat for vold i deres barndom, to tredjedele af kvinderne mellem 18 og 24 har været udsat for ”seksuel vold”, og over halvdelen af disse hændelser rapporteres ikke.  Vold mod kvinder stiger støt i landet, og mange af landets mænd voldtægt som en ”mindre forseelse”, ifølge en rapport fra Amnesty International.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: