Fattige mennesker i en rig koloni

”Ikke et eneste EU-land anerkender Marokkos suverænitet over Vestsahara, men når det gælder økonomi, lukker de fleste af dem øjnene for de juridiske, moralske og menneskerettighedsmæssige realiteter i Vestsahara, der normalt ville få dem til at lægge pres på Marokko, for at sikre befolkningen i Afrikas sidste koloni retten til uafhængighed”, skriver Saharawi Natural Resources Watch (SNRW) i en nyudgivet rapport.

SNRW har udgivet organisationens første rapport, ”Saharawierne: Fattige mennesker i et rigt land”, i forbindelse med at Europaparlamentet den 10. december skal stemme om en forlængelse af fiskeriaftalen mellem EU og Marokko. En aftale der, som den foreligger, er i strid med international lov, fordi den inkluderer (eller ikke tydeligt udelader) vandene ud for Vestsahara, ligesom eksempelvis USA og Norge gør det i lignende aftaler.

SNRW, som blev dannet i april, har som mål at ”monitorere, observere, rapportere og handle imod Marokkos og internationale aktørers ulovlige udnyttelse af Vestsaharas naturresurser”.

I rapporten beskriver man blandt andet, hvordan kysten ud for det af Marokko besatte Vestsahara, der en af verdens mest fiskerigholdige, ulovligt bliver overfisket af især Marokkanske og Europæiske fiskerbåde uden at Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawierne, bliver spurgt eller drager nytte heraf. I strid med FN’s love.

”Denne systematiske udnyttelse”, siger SNRW, ”er en del af det Marokkanske regimes forsøg på at ændre demografien og samfundsopbygningen i Vestsahara, blandt andet igennem en ulovlig masseindvandring af Marokkanske fiskere. Det er tydeligt, at infrastrukturen i de besatte byer i Vestsahara kun er til for at tillade den besættende magt at plyndre så mange resurser som muligt fra Saharawierne”.

Saharawierne, derimod, finder ikke ansættelse på de mange Marokkanske fiskerbåde, og bliver således diskrimineret i deres eget land. Over 60%  af Saharawierne i de besatte områder er, ifølge rapporten, arbejdsløse.

Men ud over at være en økonomisk menneskelig katastrofe for Saharawierne, er Marokkos besættelse også en økologisk katastrofe.

Rapporten taler om ”overdrevet fiskeri” og ”uholdbare fiskerimetoder”, der har ført til en ”katastrofal økologisk ubalance” i vandene ud for det besatte Vestsahara. Blandt andet fordi Marokko, der ligesom Vestsahara styres med hård hånd af den nærmest enevældige kong Mohammed VI, er mildest talt lemfældige i forhold til fiskekvoter, brugen af ulovlige net, og monitorering af udenlandske fiskerbådes forseelser.

Og så kan man ikke engang som forbruger sikre sig, at man ikke har støttet Marokkos besættelse af Vestsahara – ikke uden at boykotte Marokkanske varer i hvert fald. For ifølge rapporten er EU, sammen med Marokko ”ansvarlige for falsk mærkning af eksporterede fiskerprodukter [samt adskillige andre produkter som eksempelvis tomater og vejsalt], der nok er fanget i Vestsahara, men som mærkes som værende fra Marokko”.

Og alt dette sker med EU’s samtykke og medvirken, ikke mindst hvis man stemmer ja til en forlængelse af fiskeriaftalen med Marokko.

SNRW’s krav til Marokko, EU og FN er i hvert fald klare, både i rapporten og i et brev man har sendt til alle Europaparlamentarikere: Tag jeres ansvar på jer i henhold til international lov, og stop koloniseringen af vores land, og udnyttelsen af vores naturresurser.

”Vi opfordrer alle stater og udenlandske firmaer til ikke at importere fra, eller investere i, det besatte Vestsahara, eftersom dette vil være i strid med international lov, og blot vil være med til at forlænge koloniseringen, og vi opfordrer Europaparlamentet til aldrig at stemme for en fiskeriaftale med Marokko”.

Læs rapporten her: På engelsk (resumé) eller på arabisk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: