EU’s frieri til Marokko forlænger brutal kolonisering af Vestsahara

Der sker meget i forhold til det af Marokko-besatte Vestsahara i øjeblikket i EU – ting der alle risikerer yderligere at legitimere og forlænge Marokkos brutale kolonisering af Vestsahara.

Det er bare ikke meget af dette, der bliver omtalt i mainstreammedierne eller i den bredere danske offentlighed, selvom menneskerettighedssituationen for Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawierne, er stærkt kritisabel, og selvom de over 150,000 Saharawier som bor i flygtningelejre uden for Vestsahara i stigende grad sulter og lider af fejlernæring.

EU har blandt andet forhandlet en ny fiskeriaftale med Marokko på plads, der udover at være en ualmindelig dårlig aftale for såvel EU’s økonomi og fiskebestandene i området, desuden strider imod international lov fordi den inkluderer vandene ud for Vestsahara, uden at Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawierne, har accepteret dette eller at aftalen kommer dem til gode.

Selv om Danmark har stemt nej til fiskeriaftalen, var der et kvalificeret flertal i ministerrådet for aftalen, hvorfor det er op til blandt andet danske medlemmer af Europarlamentet – som for de flestes vedkommende stemte imod en lignende fiskeriaftale i 2011 – at få et flertal til at stemme imod, når aftalen kommer til afstemning, sandsynligvis i midten af december.

Men selvom fiskeriaftalen skulle blive forkastet, er EU i gang med at forhandle flere andre aftaler på plads med Marokko, der sandsynligvis alligevel vil tillade Marokko at sælge varer som fisk, tomater, fosfat, og vejsalt fra det besatte Vestsahara i EU’s medlemslande, uden at der skal betales told. Altså en de facto anerkendelse af Marokkos besættelse af Vestsahara.

Den såkaldte Deep and Comprehensive Free Trade Agreement (DCFTA), som er afløseren for de tidligere frihandelsaftaler landene imellem, vil eksempelvis skabe en tæt politisk, handelsmæssig, og økonomisk integration af Marokko i EU, hvilket vil give Marokko adgang til EU’s indre marked.

Forhandlingerne med Marokko startede i april, tredje forhandlingsrunde er i december i år, og man forventer en aftale på plads i starten af 2014. Men hvem, ud over en lille klike af eksperter og EU-kendere, har hørt om denne proces? Der er derfor brug for at få sat fokus på DCFTA’erne for at få såvel befolkningen som regeringen til at forholde sig til dem, ikke mindst i forhold til Marokko, hvor det er vigtigt at få afklaret hvordan et sådant samarbejde skal afgrænses geografisk.

Gælder aftalen kun med Marokko, eller skal varer som fisk fra det besatte Vestsahara også fritages fra at betale told? Lande som Sverige, Norge, Holland, Schweiz og USA har allerede taget stilling, og siger at produkter fra Vestsahara ikke kan siges at stamme fra Marokko, og at der derfor skal betales told af dem. Det ville være et positivt tiltag, hvis Danmark gjorde det samme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: