Mindre sult og mere glæde i verden, bare ikke i Swaziland

Antallet af sultende mennesker i verden er for nedadgående, og antallet af glade mennesker for opadgående, kan man læse i årets Global Hunger Index, udgivet af blandt andet den internationale NGO, International Food Policy Research Institute, og World Happiness Report. Især har det sydlige Afrika ”gjort reelle fremskridt”.

Disse fremskridt har bare ikke gjort sig gældende i det lille kongedømme Swaziland, hvor to tredjedele af befolkningen lever for under en dollar om dagen, mens landets enevældige konge ifølge en lokal avis er god for over 200 millioner dollars.
Ifølge Global Hunger Index, er Swaziland et af få lande hvor antallet af sultende er steget markant – fra 1990 til 2012 er antallet af underernærede Swazier således steget fra 16,1 procent til 27 procent.

”I Swaziland har HIV/Aids epidemien, sammen med en høj indkomstulighed, alvorligt undermineret fødevaresikkerheden til trods for landets økonomiske vækst”, står der blandt andet i rapporten. ”Andre udfordringer er høj arbejdsløshed, overgræsning, udpining af jorden, og risikoen for fremtidige tørkeperioder og oversvømmelser”.

Og fattigdommen og den deraf følgende sult i Swaziland er et af elementerne i den manglende ”glæde” (”happiness”) i Swaziland, ifølge årets World Happiness Report, som udgives af en række internationale eksperter, heriblandt den Amerikanske økonom Jeffrey Sachs.

Swaziland rangerer her som nummer 100, lige over Somaliland og Zimbabwe (Danmark er nummer et), på en liste hvor Swaziland ud over at score forholdsmæssigt lavt på de sundhedsrelaterede og økonomiske områder, også scorer lavt i forhold til borgernes manglende frihed til selv at bestemme over deres eget liv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: