Dobbeltmoralsk enevældig konge taler til FN

Swazilands enevældige konges tale til FN’s Generalforsamling onsdag,  var udtryk for en god portion dobbeltmoral ifølge landets demokratibevægelse.

I talen omtalte han blandt andet valget i Swaziland den 20. september som ”frit og fair”, selvom politiske partier er forbudt, og selvom han er hævet over landets love, selv udpeger regeringen og en stor del af politikerne, og kan omstøde alle love. Og han opfordrede Syriens befolkning til at bruge ”dialogens vej for at løse deres uoverensstemmelser”, selv om hans politi og sikkerhedsstyrker jævnligt tæver, torturerer, og retsforfølger medlemmer af landets demokratibevægelse.

”Kong Mswati III’s tale bringer os i forlegenhed som Swazier”, siger Mcolisi Ncamphalala fra Swaziland Youth Congress. ”Så længe kongen dikterer landets politik, og overtræder menneskerettighederne, er han og hans bagudstræbende styreform et problem. Han hævder at tale på vores vegne, men han er ikke valgt, men påtvunget os af traditionelle myndigheder, som varetager deres og hans egennyttige interesser”.

Et af eksemplerne som kong Mswati brugte i sin tale på landets ”demokratiske processer”, er Sibaya, et såkaldt traditionelt ”people’s parliament” der holdes ved kongens kostald med tusindvis af deltagere. Ifølge kongen er Sibaya-møderne ”demokratiske og participatoriske”, og ifølge landets forfatning er det de ”landets højeste rådgivende råd”. Men de er ligesom valgene i landet i realiteten blot et spil for galleriet.

Faktisk er Sibaya, ligesom det politiske system der kontrolleres af kongen gennem hans høvdinge, et tydeligt eksempel på at Swaziland er mere et feudalsamfund end et demokrati. Både fordi folk risikerer sanktioner imod sig selv eller familien, hvis ikke de deltager, og fordi der ikke bliver lyttet til de kritiske kommentarer som befolkningen i stigende grad kommer med til Sibaya-møderne.

Den Amerikanske NGO, Freedom House, som giver Swaziland bundkarakterer i demokrati, har netop publiceret en rapport om Swaziland, der hudfletter landets politiske system, som rapporten netop omtaler som et ”mislykket feudal-system”.

Rapporten kalder Mswati ”grådig” og ”korrupt”, og giver ham skylden for den enorme fattigdom og ulighed i landet. ”De desperate forhold, som flertallet af Swazier lever under”, siger rapporten, ” er sammenlignelige med den skrøbelige situation, som ofrene for humanitære nødsituationer forårsaget af naturkatastrofer befinder sig i”.

Desuden kritiserer rapporten kongens politis og sikkerhedsstyrkers ”alvorlige overgreb ” på befolkningen, herunder ”drab, tortur, og vilkårlige arrestationer af medlemmer af landets demokratibevægelse”. Og ifølge rapporten vil disse overgreb sandsynligvis tiltage, eftersom Swaziland – et land uden ydre fjender – har halvtredsdoblet udgifterne til sikkerheds- og forsvarsmateriel siden det Arabiske Forår startede i 2010.

Så måske var Mswati alligevel, mere eller mindre uforvarende, tættere på at afsløre, hvordan det politiske system i virkeligheden fungerer i Swaziland i sin tale til FN’s Generalforsamling, da han sagde at ”monarkiet hænger sammen med befolkningens tillid til, at kongen gør alting i deres bedste interesser”, og at ”demokrati i Swaziland er en idé, ikke et ideal”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: