Skinvalg i Swaziland

Valgene i Swaziland i morgen, fredag, er skinvalg. I første valgrunde må kandidaterne end ikke diskutere politik med vælgerne. Den enevældige kong Mswati III udpeger regeringen, det meste af senatet, og dele af parlamentet, hvis medlemmer han skal godkende.  Og kongen kan nedlægge veto imod alle love han ikke bryder sig om. Da de enkelte folketingsmedlemmer således ingen reel magt har, handler valgene for mange af dem derfor i stigende grad om personlig berigelse, og ikke politik.

Afrika Kontakt og Enhedslisten – som har et partnerskab med Swazilands største parti PUDEMO i DIPD-regi – betragter derfor valgene i Swaziland som udemokratiske og som et spil for galleriet, især overfor de andre lande i den sydlige Afrikanske region. Vi mener, at deltagelse i valgene ikke blot er spild af tid i forhold til at opnå indflydelse eller at demokratisere Swaziland, men at deltagelse i dem både risikerer at give Swazilands såkaldte ”demokrati” en legitimitet som det ikke fortjener, samt at være med til at splitte og svække demokratibevægelsen.

PUDEMO har valgt at boykotte valgene i Swaziland. Fordi de er udemokratiske, og fordi partier ikke må deltage i valgene.

Swazilands naboland, Sydafrika, er et eksempel på at boykot virker. Civilsamfundskoalitionen UDF og ANC lavede en storstilet kampagne, der anbefalede en boykot af valgene i de magtesløse farvede og indiske apartheid-parlamenter. Grunden til at denne boykot lykkedes, var at UDF var en samlende og forenende instans.

Det er denne succesfulde strategi som man i Swaziland forsøger at efterligne, blandt andet igennem Swaziland United Democratic Front, som er inspireret af UDF, og som forsøger at samle demokratibevægelsen.

Og strategien begynder langsomt at virke, hvilket man kan se i den støt dalende valgdeltagelse; to tredjedele  af de stemmeberettigede stemte i 1972 og over halvdelen i 1978, mens kun en tredjedel stemte i 1998, og det anslås at endnu færre stemte i 2003 og 2008, selvom regeringen nægtede at frigive offentlige valgstatistikker.

De største udfordringer for demokratiet i Swaziland er den store fattigdom og ulighed, splittelsen i demokratibevægelsen, kongens enevældige magt, der både manifesterer sig i landets lovgivning og kulturelt, hvor han af mange i Swaziland er blevet set som synonym med Swazilands kultur, og i en brutal undertrykkelse af alle forsøg på at stille spørgsmål ved denne magt.

En stigende villighed til åbent at udfordre kongens magt, ved at eksempelvis fattige folk fra landområderne tør fortælle kongen at de vil have forandringer eller demokrati ved offentlige møder – noget som ville have været uhørt for et par år siden – er tegn på at regimets legitimitet er dalende og modet til at sige det åbent er stigende.

Demokratibevægelsen skal derfor fremstå som et stærkt, samlet og troværdigt politisk alternativ for at flere Swazier for alvor tør kæmpe for demokrati, med de farer for arrestation, tæv, og tortur som dette medfører.

Danmark bør i højere grad støtte demokratibevægelsen, og tage Swaziland seriøst – også fordi landets eventuelle kollaps kan destabilisere regionen.  I tiden efter den kolde krig, har vi set alt for mange eksempler på, at det internationale samfund først har grebet ind efter voldelige sammenstød eller borgerkrige er brudt ud.

Når vi spørger Udenrigsministeriet, siger de at de arbejder med Swaziland igennem EU og ikke bilateralt. Måske skulle Danmark arbejde lidt hårdere. For EU bruger eksempelvis 120 millioner Euro over fem år på at støtte Swazilands sukkerindustri, og dermed støtte status quo, men kun en brøkdel  af dette på at støtte Swazilands systemkritiske civilsamfund.

Danmark kan i denne sammenhæng kræve at Swaziland overholder Cotonou-aftalen, en traktat om handel, politisk, økonomisk, og social udvikling mellem EU og AVS-lande (afrikanske, vestindiske, og stillehavslande) som Swaziland, der kræver god regeringsførelse og overholdelse af menneskerettighederne – noget som ingen vel vil påstå at Swaziland gør nu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: