EU-fiskeriaftale er tyveri, siger fiskere fra Vestsahara

”Aftalen er tyveri og en alvorlig trussel imod miljøet”. Sådan står der i et brev sendt til EU, fra tre fiskeriforeninger der repræsenterer fiskerne i den oprindelige befolkning i det af Marokko-besatte Vestsahara, saharawierne.

Fiskeriforeningerne (Nawras, Kandil, og foreningen af fiskere fra Dakhla) kritiserer den nye protokol til fiskeriaftale mellem EU og Marokko, der vil sikre at fiskere fra EU vil kunne fiske ud for Marokkos kyster, og siden den marokkanske koloni Vestsahara ikke specifikt er undtaget.

Problemet er, på den ene side, at med mindre koloniserede befolkninger som saharawierne drager nytte af en sådan udnyttelse af deres resurser, samt giver deres tilsagn til den, er den ulovlig. Og dette har saharawierne ikke, hvilket brevet fra fiskeriforeningerne understøtter.

Og på den anden side, at vandene ud for Vestsahara er alvorligt overfiskede, men at den nye aftale ikke nedsætter fangstkvoterne men tværtimod sætter dem op, hvilket blot vil yderligere forværre fiskebestanden i området.

”Aftalen respekterer ikke international lov, og respekterer ikke de miljøskader der er sket i regionen på grund af overfiskeri”, siger fiskeriforeningerne. ”Aftalen åbner tværtimod døren på vid gab for en illegal praksis der er i strid med international lov, eksempelvis FN’s havretskonvention, som alle EU’s medlemslande har underskrevet”.

Fiskeriforeningerne advarer også Europæiske forbrugere om at de uforvarende kan komme til at købe fisk og fiskeprodukter fra det besatte Vestsahara. ”I bliver systematisk snydt, i og med at mere end 60% af de fiskeriprodukter der er mærket ‘Marokko’, faktisk kommer fra det besatte Vestsahara, Afrikas sidste koloni”.

Læs hele brevet til EU her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: