Marokkos grønne kolonisering

”Ved at eksportere grøn energi til EU, vil Marokko yderligere få blåstemplet sin uholdbare krav på Vestsahara”, understreger det internationale research og kampagnenetværk, Western Sahara Resource Watch (WSRW),  i en pressemeddelelse onsdag der fulgte lanceringen af rapporten ”Dirty Green March”.

Rapportens titel henviser til den såkaldte ”grønne march”, hvor Marokkanske tropper i følgeskab med hundredetusinder af Marokkanere ulovligt marcherede ind i det Vestsahara som Marokko var i gang med at besætte i 1975. ”Og lige siden har Marokko så brugt Vestsaharas naturressourcer som de behager dem, i strid med international lov”, pointerer pressemeddelelsen.

Men de Marokkanske grønne sol- og vindprojekter er ikke kun økonomisk betingede. Rapporten fremhæver blandt andet at den grønne energi vil kunne gøre Marokko langt mere energimæssigt selvforsynende, og at den store stigning i produktionen af grøn energi, som Marokkos projekter vil føre til, vil skabe ”større accept af Marokkos tilstedeværelse i Vestsahara”.

Og EU, som for tiden er i gang med at udfærdige flere bilaterale handelsaftaler med Marokko, vil sandsynligvis være interesseret i at importere grøn Marokkansk energi, siger rapporten, fordi ”importen vil give EU mulighed for at indfri unionens ambitiøse mål for CO2-udledning”.

Danske Vestas har budt ind på en af vindprojekterne sammen med et Britisk firma, der blandt andet skal skaffe vindenergi fra det besatte Vestsahara. Vestas blev i denne forbindelse stærkt kritiseret af danske folketingsmedlemmer fra Enhedslisten og Socialdemokraterne i en række artikler i Berlingske Tidende og Børsen.

Læs rapporten her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: