Jesse Jackson roser Marokko over Vestsahara

Den amerikanske aktivist og eks-politiker, Jesse Jackson, lykønskede ifølge den amerikanske online-avis, International Business Times, Marokko for at være en ”rollemodel” for hele regionen, også over håndteringen af det besatte Vestsahara.

Udtalelserne faldt under et besøg i landet tidligere på ugen, men er tvivlsomme påstande, hvis man har bare et lille kendskab til hvad der foregår i Marokko og Vestsahara.

Jackson, der blandt andet mødtes med Marokkos statsminister, Abdelilah Benkirane, og Moroccos Kong Mohammed VI, var i Marokko for at diskutere relationerne mellem Marokko og USA, samt udviklingsperspektiverne for Marokko.

Han kritiserede vestlige medier for at rapportere for negativt fra Marokko, og roste Marokko for landets konflikthåndtering. ”Fornuftige mennesker kan løse uenigheder og konflikter fredeligt og uden vold. Hvis sorte og hvide i Sydafrika kunne løse deres problemer, så burde Marokko og Algeriet også kunne”, sagde Jackson med henvisning til konflikten i Vestsahara og de to nabolandes modstridende interesser i den.

Men Marokko ”løser” ikke konflikten i Vestsahara fredeligt. Enhver protest der fokuserer på afkolonisering af Vestsahara i de besatte områder, bliver mødt med vold. ”De marokkanske myndigheder bruger overdreven magtanvendelse for at undertrykke og stoppe demonstrationer i Vestsahara”, som Amnesty skrev i sin seneste årsrapport, der også beskriver brug af tortur, vandkanoner og tåregas mod fredelige demonstranter.

Ifølge det marokkanske rådgivende råd for Vestsahara, Corcas, kaldte Jackson under et besøg i Dakhla i det besatte Vestsahara desuden Marokkos autonomiplan  for Vestsahara ”retfærdig”, men pointerede dog at Vestsahara-konflikten nødvendigvis måtte løses gennem forhandlinger i FN-regi.

International lov, Den Internationale Domstol, samt hundredevis af FN-resolutioner, kræver en folkeafstemning om Vestsaharas tilhørsforhold, men Marokko har blokkeret dette i årtier nu.

I stedet arbejder Marokko – men støtte fra USA og Frankrig – gennem autonomiplanen på at gøre Vestsahara til en permanent region i Marokko, som bibeholder eksempelvis magten over forsvar, eksterne relationer, samt konstitutionelle og religiøse rettigheder.

Så enten er Jackson en nyttig idiot i forsøget på at få kolonien Vestsahara indlemmet i Marokko, eller også er han ikke tilstrækkeligt informeret om Vestsahara-situationen, fordi Marokko igennem mange år har opretholdt en medieblackout i forhold til situationen i de besatte områder.

I deres seneste ”Freedom in the World”-rapport, siger den Amerikanske NGO, Freedom House, således at ”pressefriheden er stærkt begrænset i Vestsahara … Marokkansk lov forbyder medierne og enkeltpersoner at stille spørgsmålstegn ved Marokkos suverænitet over Vestsahara … og forviser eller tilbageholder alle lokale, Marokkanske, eller udenlandske reportere der forsøger at rapportere fra Vestsahara”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: