Unge aktivister sultestrejker i Swaziland

Bheki Dlamini, højtstående PUDEMO-medlem og præsident for PUDEMOs ungdomsorganisation SWAYOCO, og aktivist Zonke Dlamini startede en sultestrejke mandag for at få sat gang i deres retsag, skriver People’s United Democratic Movement (PUDEMO) i en pressemeddelelse i dag.

”De har været fængslet siden 2010, og blev i sin tid nægtet løsladelse mod kaution da staten hævdede at de ville få en hurtig dom. Men deres sag er blevet udsat gentagende gange af tvivlsomme årsager”, skriver PUDEMO.

“Jeg tror helt ærligt, at det at de ikke blev løsladt mod kaution var ment som en besked til andre aktivister”, siger deres advokat Mary Pais Da Silva.

Bheki Dlamini og Zonke Dlamini er anklaget for at plante benzinbomber i politiofficerers og folketingsmedlemmers huse, anklager som de begge afviser. “Politiske aktivister i Swaziland formodes at være skyldige indtil det modsatte er bevist”, siger Mary Pais Da Silva.”De har ikke samme rettigheder som andre tiltalte. De har faktisk ingen rettigheder overhovedet, og de er på ingen måde garanteret en fair rettergang”.

Bheki og Zonke har fortalt om, hvordan politiet har tortureret dem gennem simuleret kvælning for at få dem til at tilstå. Begge blev nævnt i Amnesty Internationals årsrapport fra 2011, hvor der blandt andet stod at ”retten var bekendt med at de [Bheki og Zonke] var blevet udsat for tortur, ved simuleret kvælning og andre former for mishandling, efter at de var blevet arresteret”.

Langtrukne retssager er almindelig praksis i Swaziland, hvor det blandt andet bruges som en bevidst chikane af medlemmer af demokratibevægelsen.

Update 5/7-2013:

Ifølge PUDEMO har Bheki og Zonke stoppet deres sultestrejke. “De stoppede deres sultestrejke i går aftes, da den havde det ønskede resultat”, skrev PUDEMO i dag i en pressemeddelelse. De må nu have så mange besøgende de vil, og forhandlinger med sagens dommer om en snarlig genoptagning af retssagen er i gang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: