Fagforeningsarbejde umuliggjort i Swaziland, siger rapport

”De-registreringen af TUCOSWA [den faglige hovedorganisation i Swaziland] har betydet, at ingen fagforeningsaktiviteter eller møder kan finde sted uden at politiet blander sig”.

Sådan skriver International Trade Union Federation (ITUC), verdens største faglige hovedorganisation, med over 175 millioner medlemmer over hele verden, i sin seneste årsrapport om overtrædelser af faglige rettigheder fra der blev udgivet i juni.

Rapporten indeholder analyser af 87 lande, med speciel fokus på syv lande hvor ”fagforeninger og andre demokratiske institutioner ekstremt pressede”, skrev ITUC i en pressemeddelelse da rapporten blev udgivet. Et af disse syv lande er Swaziland.

Rapporten beskriver, hvordan Swazilands udemokratiske styre, med den enevældige monark Mswati III i spidsen, bruger alle midler til at intimidere fagbevægelsen i landet. ”Huller i lovgivningen bruges til at stoppe sammenlægningen af fagforeningsbevægelsen, som ellers ville kunne være en stærk kritisk stemme”.

”1. maj ransagede politiet TUCOSWAs hovedkontor klokken 8 om morgenen, arresterede præsidenten, generelsekretæren, begge vicegeneralsekretærene, og kasseren, som alle blev sat under husarrest resten af dagen. 1. maj festiviteterne måtte aflyses, og politiet stoppede arbejderne fra at fremvise bannere med TUCOSWA-bannere eller råbe TUCOSWA-slogans”.

Generelt beskriver ITUC’s rapport et land som er i dyb krise, men hvor eliten tilsyneladende ingen interesse har i at forbedre situationen for landets mange fattige. ”Fattigdom, ulighed, og arbejdsløshed er nu så fremherskende, at det koster liv i Swaziland. Kong Mswati III og en magtfuld politisk elite, som han selv udnævner, drager fordel af denne situation”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: