Freedom House kritiserer AK’s kampagnelande

Det er ikke just pæne ord, den amerikanske research-NGO Freedom House omtaler Afrika Kontakts tre hoved-kampagnelande med, i deres seneste Freedom in The World-rapport fra juni 2013.

Når Freedom House således skriver, at ”forhåbninger om valg og regeringer der er ansvarlige over for befolkningerne blev ofte voldsomt undertrykt gennem arrestationer, fængslinger og politivold”, passer denne generelle beskrivelse fint med vores kampagnelande, Swaziland, Vestsahara og Zimbabwe, som alle får status som ”not free” i politisk henseende, og scorer bundkarakterer når det gælder politiske rettigheder.

Swaziland beskrives som et ”enevældigt monarki” der er i en ”dyb finansiel krise” på grund af kongefamiliens ekstravagante forbrug og korruption. Ytringsfriheden i landet er ”stærkt begrænset”, pressecensur og selvcensur er ”udbredt”, og den frie forsamlings- og organisationsret er ligeledes ”begrænset” af regeringen.

De civilsamfundsorganisationer der tør kræve demokrati i Swaziland mødes med politichikane, arrestationer, tæv, og tortur under forhør, skriver Freedom House. Og Swazilands terrorismelovgivning giver regeringen ”omfattende beføjelser” til at ”enhver organisation kan erklæres som værende terrorister”.

I Vestsahara beskriver Freedom House hvordan den Marokkanske besættelsesmagt tvangsflytter den oprindelige befolkning, samt bruger langvarige tilbageholdelser, forsvindinger og tortur imod de aktivister der kræver uafhængighed fra Marokko.

Rapporten beskriver også hvordan Vestsahara omklamres af pressecensur og -blackout. ”Pressefriheden er stærkt begrænset i Vestsahara … Marokkansk lov forbyder medierne og enkeltpersoner at stille spørgsmålstegn ved Marokkos suverænitet over Vestsahara … og forviser eller tilbageholder alle lokale, Marokkanske, eller udenlandske reportere der forsøger at rapportere fra Vestsahara”.

Med hensyn til Zimbabwe, skriver Freedom House at præsident Mugabes magt øges, at korruption er blevet ”endemisk på alle regeringsniveauer”, at politiet og militæret i høj grad støtter ZANU-PF, og at den ”politiske vold fortsætter, ligesom chikanen imod aktivister og journalister”.

”Stat-sponsoreret politisk vold er et alvorligt og kronisk problem … Politikere, aktivister og støtter fra [oppositionspartiet] MDC bliver chikaneret, overfaldet, og udsat for vilkårlige anholdelser af sikkerhedsstyrker og militser som er allieret med ZANU-PF”, konkluderer Freedom House.

De sikkerhedsstyrker som i høj grad er ansvarlige for denne vold mod Mugabe og ZANU-PF’s politiske modstandere, ”handler ustraffet”, og ”regeringen gør ingenting for at stoppe tortur og mishandling af mistænkte i politiets varetægt”.

Afrika Kontakt laver kampagne- og projektarbejde i samarbejde med medlemsbaserede civilamfundsorganisationer i Swaziland, Vestsahara, og Zimbabwe. Læs mere her, her og her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: