Frie og fair valg i Zimbabwe er en illusion

President Mugabe annoncerede i dag at det meget omdiskuterede valg i Zimbabwe skal holdes den 31. juli. Men forholdene for frie og fair valg i Zimbabwe ikke til stede, til trods for landets nye forfatning og mere forsonlige udtalelser fra præsident Mugabe. Dette er både Zimbabwes civilsamfund og internationale NGO’er enige om.

Blandt andet skriver Amnesty International, i deres nye årsrapport, at Zimbabwes hær, politi, og efterretningstjeneste ”igen [vil] forsøge at øve indflydelse på det næste valg til ZANU-PFs fordel”. Og Wellington Zindove, der er koordinator i Youth Forum Zimbabwe, fortæller at ”Mugabes udtalelser om fred ikke hænger sammen med hvad hans tilhængere gør i virkeligheden. Den politiske situation bliver mere og mere uforudsigelig”.

Der er mange grunde til at dette års valg sandsynligvis vil blive manipuleret af Mugabes støtter, blandt andet frygten for en gentagelse af den omfattende vold mod Mugabes politiske rivaler der blev begået i 2008. Men selvom volden mod hans politiske modstandere har været stigende op til valget, virker det som om Mugabe og hans ZANU-PF vil benytte sig af mere fredelige metoder end i 2008 til at forsøge at blive ved magten.

Ledende folk i politiet støtter åbent ZANU-PF og chikanerer ofte ZANU-PF’s politiske rival MDC og civilsamfundet, siger en ny rapport fra International Crisis Group (ICG). De fortsatte  arrestationer og den fortsatte chikane af menneskerettighedsforkæmpere og MDC-aktivister viser desuden at retssystemet også bruges til politisk manipulation.

Flere højtstående officerer i Zimbabwes hær og sikkerhedsstyrker har for nyligt udtalt, at de ikke vil acceptere et valgnederlag til Mugabe, siger både ICG og Wellington Zindove, og hæren har for nyligt startet en ikke-budgetteret rekrutteringsindsats, hvoraf de fleste er erklærede ZANU-PF-støtter.

Politiet beslaglægger radioer der kan række ud over Zimbabwes statsradio, der kontrolleres af Mugabe, og truer folk til ikke at købe nye. Disse radioer er en af de primære kilder til uafhængig nyhedsdækning i landområderne, hvor to tredjedele af befolkningen bor.

Selv kirkerne støtter Mugabe. En af de største kirkegrupperinger i landet, Apostolic Christian Council Zimbabwe (ACCZ), lancerede tidligere på måneden en slags vælgerundervisning, hvor man anbefalede deltagerne at stemme på ZANU-PF og kaldte Mugabes rival til præsidentembedet for en ”tyv”.

Politiske reformer, der eventuelt ville kunne adressere eksempelvis den politiske vold og chikane af ZANU-PF’s politiske modstandere, retssystemets og politiet manglende handling i forhold til denne, og medieskævheder til fordel for ZANU-PF, er blevet blokeret af Mugabe.

Og der er ikke megen hjælp at hente udenfor Afrika. Det internationale samfund har tydeligvis accepteret at valget bliver ”troværdig” og ”fredelig”, og ikke ”fri og fair”, ifølge ICG, der også pointerer at der ikke synes at være nogen konsensus om hvad ”troværdig” betyder.

Men muligheden for frie og fair valg i Zimbabwe foreligger. ”Hvis vi vil have frie og fair valg i Zimbabwe, må vi gøre to ting”, siger Wellington Zindove. ”For det første arbejde gennem og i højere grad støtte lokale valgorganer som Zimbabwe Electoral Commission. For det andet må lande som Danmark i mindre grad arbejde gennem Sydafrika i forhold til Zimbabwe og Mugabe, som Sydafrika langsomt ved at tabe grebet på. I stedet må man i højere grad arbejde igennem den Afrikanske Union og Southern African Development Community [en samarbejdsorganisation for økonomisk udvikling i det sydlige Afrika]”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: