Vag EU-rapport om MR-situationen i Vestsahara

Europaparlamentets rapport om situationen i Sahel-regionen, som også omfatter det besatte Vestsahara, er vag i sine anbefalinger. For nok er den kritisk overfor besættelsesmagten Marokko, men der anvises ikke nogen løsninger til Vestsahara-konflikten og den behandler ikke spørgsmålet om EU’s handelsrelationer med Marokko.

Rapporten er udarbejdet at det britiske konservative medlem af Europaparlamentet og udenrigs- og menneskerettighedsordfører, Charles Tannock, hvis sekretær da også tilbage i januar svarede Afrika Kontakt at rapporten ikke konkret vil komme med en løsning på Vestsahara-konflikten.

Rapporten anerkender dog, at det er ”meget vigtigt at adressere Vestsahara-konflikten som en del af en bredere strategi for området”, også fordi Vestsahara-konflikten risikerer at destabilisere hele området, og at ”menneskerettighedsspørgsmålet er vigtigt for at kunne løse konflikten”.

Rapporten beskriver også ”udnyttelsen at Vestsaharas naturresurser, især fosfatminer, fiskeri, og olieefterforskning” der sker ”i strid med befolkningen i Vestsaharas ønsker”, og derfor er ulovligt i henhold til international lov.

Desuden påpeger rapporten at der er ”beviser for at marokkanske embedsmænd har tortureret og voldtaget fanger, og kidnappet protesterende der ønsker uafhængighed fra Marokko”, og beskriver forsvindinger og ”uretfærdige retsager”, såsom retssagen imod de 25 menneskerettighedsaktivister der for manges vedkommende blev idømt livstidsdomme for at have arrangeret en fredelig protestlejr i 2010.

Der er som sagt bare ikke nogen konkrete løsningsforslag i forhold til en konflikt, hvor hundredetusinder af mennesker enten har været besat af en brutal marokkansk besættelsesmagt, eller har levet i støvede flygtningelejre i Algeriet siden 1975.

Det tætteste Tannock kommer på at komme med konstruktive forslag er, at han citerer FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder for at ”selvbestemmelse er en fundamental menneskeret”, og at han ”opfordrer parterne til at indgå i forhandlinger uden betingelser”. Det første er alle implicerede parter vel klar over i forvejen, og det sidste har Saharawierne gjort i årtier uden resultat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: