Dansk udviklingsbistand beslaglagt i Swaziland

Myndighederne i Swaziland har spærret projektkontoen hos Swaziland National Ex-Mineworkers Association (SNEMA), efter at organisationens ledelse var blevet afhørt af politiet i tre timer forleden. ”Vi ser dette som et angreb imod vores organisation, og på demokratibevægelsen i Swaziland som helhed”, skriver SNEMA i en pressemeddelelse.

SNEMA er projektpartner med den danske solidaritetsorganisation, Afrika Kontakt, og på SNEMAs konto er der projektpenge fra det danske udenrigsministerium / CISUs projektpulje.

Afrika Kontakt har henvendt sig til den danske ambassade i Pretoria (der også dækker Swaziland). ”Vi ønsker at ambassaden handler på sagen og tager kontakt til myndighederne i Swaziland hurtigst muligt. De svarede at de afventer yderligere information”, siger sekretariatsleder i Afrika Kontakt, Morten Nielsen.

SNEMA blev oprindeligt dannet for at forsøge at presse regeringen til at betale de pensioner som ex-minearbejderne skyldes, men udfører også rettighedsbaseret borgeruddannelse, da organisationen ser deres medlemmers specifikke problemer som værende sammenhængende med den udbredte fattigdom og manglende demokrati i landet.

SNEMA har været en torn i øjet på regeringen, siden de slæbte Swazilands regering i retten for ikke at overholde landets forfatning, og sikre gratis skolegang for alle børn. Sagen blev dog sidenhen anket, og vundet, af regeringen.

”Swazilands arbejdsminister har sagt i medierne, at han advarer imod at arbejde med SNEMA”, siger Morten Nielsen, der mener at andre organisationer i Swazilands demokratibevægelse risikerer at lide samme skæbne som SNEMA.

Beslaglæggelsen af SNEMAs midler er nemlig bare et af mange overgreb på demokratibevægelsen i Swaziland der har fundet sted inden for de seneste par uger. Fagforeningslederen Wonder Mkhonza blev for nyligt arresteret for besiddelse af politiske brochurer og bliver stillet for retten i denne uge, og hele fagbevægelsens ledelse og mange at de menige medlemmer blev enten sat under husarrest eller arresteret 1. maj.

Update: 6/5-2013:
SNEMA har igen fået adgang til deres projektmidler, da det lovmæssigt kun er en domstol – og ikke politiet – der kan spærre en bankkonto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: