Danmark er en del af løsningen for besat Vestsahara, siger MR-forkæmper

Der er fornyet håb for at Vestsahara-konflikten kan ende fredeligt, sagde menneskerettighedsforkæmper Ali Salem Tamek onsdag [24. april] under et besøg i Danmark, hvor han var inviteret af solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt. ”Men det kræver handling fra lande som Danmark”.

Ali Salem Tamek er vicepræsident i Collective of Sahrawi Human Rights Defenders (CODESA). Han har været fængslet fem gange af kolonimagten Marokko (der besatte Vestsahara i 1975), har sultestrejket i fængslet 29 gange i protest imod forholdene i fængslet, og hans kone er blevet voldtaget af marokkanske sikkerhedsstyrker fordi hun ikke ville udspionere sin mand.

Tamek betragtedes desuden som en samvittighedsfange af Amnesty International, som i en rapport fra april i år beskrev hvordan Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawierne, ”bliver tortureret og mishandlet” af de marokkanske myndigheder. Ifølge en rapport fra 2012, udgivet af USA’s udenrigsministerium, er over 50 Saharawier angiveligt blevet tortureret til døde under Marokkos besættelse af Vestsahara.

”Dette har været en lang kamp for frihed, men der er håb for Vestsahara når Marokkos traditionelle støtte, USA, har forslået at FN skal kunne monitorere menneskerettighedssituationen i det besatte Vestsahara, som man gør i de fleste andre konfliktlande”, siger Ali Salem Tamek.

”Sveriges parlaments krav til landets regering om at anerkende Vestsahara som en selvstændig stat er en anden kilde til håb, som forhåbentlig vil føre til at andre lande i Europa vil følge trop”, fortsætter han. Vestsaharas eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic, er blevet anerkendt af over 80 lande og er medlem af den Afrikanske Union.

”Saharawierne kræver blot en folkeafstemning om uafhængighed fra Marokko, som også FN kræver det. Men før en politisk løsning findes, kræver vi beskyttelse imod Marokkos mange menneskerettighedsbrud i Vestsahara. Ellers kan situationen i Vestsahara nemt ende i en voldelig opstand”, siger han.

”Vestsahara-spørgsmålet er et spørgsmål om afkolonisering af vores land”, siger Tamek. ”Vores folk har ret til at bestemme om Vestsahara skal være en del af Marokko, skal være et selvstændigt land, eller skal være en marokkansk provins”.

Tamek mener at demokratisering af Marokko kan spille en vigtig rolle, også for Vestsahara-konflikten. ”Vi har ingen problemer med det marokkanske folk, hvor nogle politiske kræfter i Marokko støtter vores sag, kun med landets udemokratiske regime. Hvis Marokko havde været et demokrati havde vi aldrig haft denne konflikt”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: