Skandinaviske organisationer og politikere kræver at FN sikrer MR i Vestsahara

Danske og nordiske organisationer og politikere har i dag sendt et brev til præsidenten for FN’s Sikkerhedsråd, Eugene-Richard Gasana fra Rwanda. Brevet kræver at FN, gennem sin fredsbevarende mission Minurso, sikrer befolkningen i det af Marokko besatte Vestsaharas rettigheder.

Blandt de danske underskrivere er FN-forbundet, PUGAD, Genvej til Udvikling, Afrika Kontakt, adskillige nordiske organisationer, og en dansk højesteretsdommer. 9 svenske parlamentarikere fra 4 forskellige partier og 10 Europaparlamentarikere fra fire af parlamentets politiske grupperinger har desuden også skrevet under.

Brevet beskriver blandt andet, hvordan Minurso i nu over 20 år ikke er lykkes med sin mission.”Situationen for Vestsaharas oprindelige befolkning, Saharawierne, i de besatte områder af Vestsahara er blevet mærkbart værre inden for de seneste år og måneder, efter at fredelige protester blev voldeligt undertrykt af Marokkanske sikkerhedsstyrker i november 2010”.

Brevet opfordrer derfor FN til at give Minurso mandat til at overvåge menneskerettighedssituationen i Vestsahara, som de fleste andre FN-missioner har det, og FN’s Sikkerhedsråd til at gribe ind.

”Vi opfordrer Sikkerhedsrådet til at intervenere omgående … for at sikre respekt for menneskerettighederne i Vestsahara, og for at sikre afholdelsen af den folkeafstemning om Vestsaharas uafhængighed, som man lovede for mange år siden”.

FN skal i april tage stilling til forlængelsen af Minurso’s mandat, som er blevet forlænget hvert år siden 1992.

Læs brevet her

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: