Danmark vil øge støtten til udemokratisk Zimbabwe

Danmark, med udviklingsminister Christian Friis Bach i spidsen, vil fordoble støtten til Zimbabwe og kanalisere dele af denne støtte igennem Robert Mugabes regering. ”Det er en anerkendelse af de fremskridt, der er sket, siden samlingsregeringen trådte til og især over de seneste måneder. Vi vil gerne give et klart signal om, at det kan betale sig at gennemføre demokratiske reformer”, udtalte Christian Friis Bach til Information forleden.

I juni sidste år sagde udviklingsminsteren ellers, i et svar til udviklingsorganisationen Afrika Kontakt, at han var ”dybt bekymret over menneskerettighedssituationen i [Zimbabwe] med politisk motiveret vold og intimidering”. Hvad har ændret sig så drastisk siden da, for at Danmark nu vil til at føre en politik, der er et klart brud med vestlig politik siden valget i 2008, der var præget af massiv politisk motiveret vold mod Mugabes politiske modstandere?

Og hvorfor vil han kanalisere penge igennem Zimbabwes regering, når landet rangerer nummer 163 ud af 174 på den seneste Corruption Perceptions Index, når den Amerikanske research-NGO Freedom House i deres årsrapport fra 2012 siger, at ”Zimbabwe ikke er et valgdemokrati”, og når landets præsident åbenlyst bruger hæren og politiet imod sine politiske modstandere?

Politiet har således igen op til lørdagens afstemning om en ny forfatning åbent har erklæret sin støtte til Mugabe, og i de seneste måneder anholdt og intimideret en række af Mugabes modstandere. Efter at valgstederne til folkeafstemningen lukkede i lørdags, stormede de desuden premierminister Tsvangirais kommunikationskontor og arresterede flere af Mugabes politiske modstandere fra MDC. Ifølge en pressemeddelelse fra Human Rights Watch tirsdag, er ”politiets intimidering og arrestationer af civilsamfundsaktivister blevet værre”.

Civilsamfundet i Zimbabwe, har sammen med fagbevægelsen, studenterbevægelsen, og organisationen National Constitutional Assembly, samt solidaritetsorganisationer som danske Afrika Kontakt, erklæret at grundlaget for demokratiske reformer – herunder forfatningsprocessen –  ikke er til stede på nuværende tidspunkt, og at der derfor ikke er sket reelle demokratiske fremskridt. Altså det modsatte af hvad Christian Friis Bach hævder.

”Dansk støtte til Zimbabwes regering skal baseres på demokratiske fremskridt, og den nuværende situation vidner ikke om sådanne fremskridt”, fortæller Earnest Mudzengi fra Media Centre, en lokal Zimbabwisk NGO der arbejder med mediefrihed, Afrika Kontakt. ”Politiet fortsætter med grundløse arrestationer af demokrati-aktivister og ytringsfriheden bliver til stadighed brudt”.

”Efter parlamentsvalget senere på året, vil Zanu-PF sikkert danne regering. At støtte en sådan regering vil være farligt, i lyset af Zanu-PF’s udemkratiske fortid”, advarer Madock Chivasa fra Youth Forum. ”Zanu-PF vil sikkert bruge pengene til at fremme sine egne mål, ikke for at hjælpe Zimbabwes befolkning”.

”Danmark er med til at fjerne presset for en demokratisering af Zimbabwe, ved at øge støtten til Zimbabwe, også ved at noget af denne støtte går gennem regeringen,” tilføjer Sekretariatsleder i Afrika Kontakt, Morten Nielsen. ”Og selv om den nye forfatning har demokratiske tiltag, blev den gamle forfatning jævnligt brudt”.

”Det er skuffende at danske bistandsmidler skal kanaliseres igennem Zimbabwes regering”, udtaler Kuda Chitsike, der bl.a. andet har lavet dokumentarfilm om den politiske vold i Zimbabwe, til Afrika Kontakt. ”Også set i lyset af at regeringen ikke har bevist at de vil demokratisere landet, og at befolkningen ikke fik nok tid til at læse og forstå udkastet til forfatningen”.

Sidstnævnte pointe afspejlede sig i stemmeprocenten. Ifølge Washington Post stemte under en tredjedel af de registrerede vælgere, som kun tæller halvdelen af den voksne befolkning. Det var derfor under 15 procent af befolkningen der reelt stemte for forfatningen, hvorfor den ikke kan siges at have den store folkelige legitimitet.

Læs mere:

Se Danmarks landepolitikpapir for Zimbabwe her

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: