Hver dag er en kampdag for Zimbabwes kvinder

Her på Kvindernes Internationale Kampdag – den 8. marts – skal vi både huske at fejre de sejre, som kvindebevægelsen har vundet i Danmark, samt kæmpe imod den diskrimination der stadigvæk findes.

Men vi skal også fokusere på situationen udenfor Danmark, hvor kvinder til dagligt slås med væsentligt større problemer som ekstrem fattigdom, diskrimination, og politisk motiveret vold.

Kvindernes Internationale Kampdag startede netop som en socialistisk inspireret politisk kampagnedag, hvor man demonstrerede og kæmpede for lige rettigheder for kvinder.

Zimbabwe er et af de lande, hvor man stadigvæk i høj grad har brug for en kampdag for kvinder. Og temaet for årets kampdag i FN-regi er – meget passende for den politiske situation i Zimbabwe – at stoppe vold mod kvinder.

I Zimbabwe er den politisk motiverede vold mod kvinder i landet nemlig igen stigende i forbindelse med folkeafstemningen d. 16 . marts og parlamentsvalget senere på året, selvom landet formelt set har lovet at bekæmpe diskrimination mod kvinder ved blandt andet at have underskrevet FN’s Kvindekonvention om afskaffelse af alle former for diskriminering af kvinder.

Den politisk motiverede vold mod kvinder kulminerede op til valget i 2008, hvor tusinder af kvinder blev systematisk voldtaget og tortureret,  fordi de, deres mænd, eller familier var politiske aktive i andre partier end Mugabes.

Mange zimbabwiske kvinder og civilsamfundsorganisationer kæmper for at denne vold ikke gentages, og at de soldater, politimænd, og andre af Mugabes støtter der begik vold imod kvinder i 2008 retsforfølges for at sikre at voldsspiralen stoppes.

Også kvinderne i de tre regeringspartier – selv Mugabes ZANU-PF – er gået ind i kampen. ”Vi vil gerne videregive vores skuffelse og afsky over volden mod kvinder og børn”, skrev ledende kvinder fra disse partier i et andragende til senatets præsident.

Ifølge Glanis Changachirere fra Afrika Kontakts partner, Institute for Young Women Development, en zimbabweansk NGO der arbejder med empowerment af kvinder i Zimbabwe, skal kvinderne i Zimbabwes oppositionspartier dog ikke nøjes med at acceptere halve sejre.

”De tager fejl, hvis de tror, at de kan nøjes med at kræve kompromisløsninger, såsom kvoter for kvinder i parlamentet, fordi det politiske miljø ikke er til at kræve mere. De burde for eksempel have krævet at voldsmændene fra 2008 skulle retsforfølges, før valgene i år kunne afholdes. Dette kunne have ydet en reel beskyttelse af politisk aktive kvinder under dette års valg”, siger Glanis Changachirere.

Du kan også være med til at kæmpe for at stoppe politisk vold mod kvinder i Zimbabwe. I Danmark kører solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt en kampagne, der søger at give Zimbabwiske kvinder en politisk stemme uden frygt for repressalier. Kampagnen forsøger med disse kvinders stemme at presse regeringerne i Danmark, Europa og i det sydlige Afrika til at sikre lige poliske rettigheder for Zimbabwes kvinder.

Deltag i Afrika Kontakts kampagne her: http://akcampaign.wordpress.com/ eller ved at kontakte Afrika Kontakts Zimbabwe-gruppe her:zimbabwe@afrika.dk

For mere information om politisk vold mod kvinder http://www.researchandadvocacyunit.org/

Skrevet af Peter Kenworthy og Christine Mulvad, Afrika Kontakt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: