Mugabes modstandere chikaneres før folkeafstemning og valg i Zimbabwe

Ifølge det zimbabweanske civilsamfund, samt internationale NGO’er som blandt andet Amnesty International og Freedom House, stiger volden op til landets folkeafstemning i marts og parlamentsvalg senere på året.

Der var en udbredt grad af vold før og under det seneste valg i 2008, begået af Mugabes støtter herunder hæren, hvor blandt andet Amnesty International dokumenterede tusindevis af tilfælde af vold, drab, tortur og forsvindinger imod oppositionstilhængere, og Freedom House rapporterede at valgene til præsidentembedet og landets parlament var alt andet end frie og fair.

”Der er tegn på at den politisk motiverede vold stiger. I det seneste uger er medlemmer af MDC blevet tilbageholdt og traditionelle ledere bliver fortalt, at MDC-tilhængere ikke er velkomne i deres landsbyer”, siger Kuda Chitsike, en zimbabweansk kvinde fra den hollandske udviklingsorganisation Hivos, som besøgte Danmark i 2011. ”Mugabe vil ikke risikere endnu et ydmygende nederlag ved stemmeurnerne, og vil benytte sig af alle midler for at blive ved magten”.

Andre i Zimbabwes civilsamfund er enige. ”Der er tegn på vold og intimidering af civilsamfundet.  Blandt andet intimiderer krigsveteraner [som støtter Mugabe] vælgere i landområderne”, siger Earnest Mudzengi fra Media Centre, en lokal NGO der arbejder for et Zimbabwe hvor medierne og civilsamfundet frit kan udtale sig og agere.

Glanis Changachirere fra Institute for Young Women Development, en zimbabweansk NGO der arbejder med empowerment af kvinder i Zimbabwe, påpeger dog at volden sikkert ikke vil være så synlig som i 2008. ”Det faktum at parlamentsvalget sandsynligvis vil markere afslutningen på samlingsregeringen [mellem MDC og Mugabes ZANU-PF], gør at Mugabe og hans parti sikkert vil forsøge at afholde et tilsyneladende volds-fri valg, for at legitimere valgresultatet”.

Udviklingsminister Christian Fris Bach udtalte sidste år til Afrika Kontakt, at han var ” dybt bekymret over menneskerettighedssituationen i landet med politisk motiveret vold og intimidering”. Danmark havde ”igangsat et tæt samarbejde med forskellige civilsamfundsorganisationer i landet, der overvåger og rapporterer om udviklingen. Vi arbejder også aktivt for, at hele regionen med Sydafrika i spidsen fortsat engagerer sig i Zimbabwe for at sikre gennemførelsen af frie valg uden vold og intimidering”, sagde han.

Ifølge Kuda Chitsike skal Danmark dog yde en større indsats. ”Lande som Danmark skal støtte organisationer og enkeltindivider som forsøger at forhindre volden, samt dem som forsøger at beskytte voldsofrene, ikke mindst kvinderne”, siger hun.

Glanis Changachirere er enig. ”Danmark burde engagere sig direkte overfor regionale organisationer som SADC og Den Afrikanske Union. Og hvis volden tager til burde Danmark tilskynde disse organisationer til at gribe ind sammen med EU og FN”, hvilket også skal ses i lyset af at både SADC og det internationale samfund reagerede alt for langsomt og svagt på de grove menneskerettighedskrænkelser i 2008.

Marie Villumsen fra Afrika Kontakt, som for tiden bor og arbejder i Zimbabwe, mener ligeledes at Danmark bør gå forrest i kampen for menneskerettighederne, ligesom den nuværende regering i øvrigt lovede i sit regeringsgrundlag.

”Danmark bør gå forrest i kampen for menneskerettighederne med en nul-tolerance overfor politisk vold. Et valg kan ikke betragtes som frit og fair når civilsamfundet ikke har råderum til at agere kritisk vagthund, når medierne er kontrolleret af et politisk parti og når borgere og aktivister udsættes for vold, intimidering og fængsling. Danmark bør allerede nu gøre det klart for Zimbabwes regering at Danmark ikke kan anerkende et valg der gennemføres under de nuværende forhold”, siger Marie Villumsen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: