Retssagen imod menneskerettighedsaktivister fra Vestsahara ”ulovlig” og ”uretfærdig”

”Retssagen er ulovlig og uretfærdig, eftersom den vedrører aktivister der bor i det af Marokko besatte Vestsahara”, udtalte det spanske medlem af Europarlamentet, Willy Meyer, i går ifølge Algeria Press Service.

Willy Meyer er, som en af flere Europarlamentarikere, international observatør i den militære domstol imod de 23 menneskerettighedsaktivister fra Vestsahara. Han opfordrede desuden Marokko til at løslade de 23 anklagede, samt at Marokko uden tøven gennemførte den folkeafstemning om Vestsaharas tilhørsforhold som FN har krævet i årtier.

De 23 menneskerettighedsaktivister har været varetægtsfængslet uden rettergang, og er angiveligt blevet tortureret, siden Marokkanske styrker med vold og magt indtog Gdeim Izik protest-lejren i november 2010. De første af de anklagede angav forklaring under retssagen i går, hvor de blandt andet blankt afviste anklagerne imod dem om vold imod politiet og kriminelle handlinger og insisterede på at retssagen imod dem var politisk motiveret.

Der har været demonstrationer foran retsbygningen som er blevet mødt med vold af Marokkansk politi, NGO’er fra hele verden, herunder Afrika Kontakt i Danmark, demonstrerede foran deres landes respektive Marokkanske ambassader i ugen op til retssagen, og Amnesty International har taget skarpt afstand fra retssagen.

I Danmark har Udenrigsminister Villy Søvndal i et brev til Afrika Kontakt tidligere udtalt, at han ”grundlæggende er enig i, at situationen i Vestsahara ikke er god”, og at han beklager Marokkos ”unødige magtanvendelse og overgreb” imod Vestsahara oprindelige befolkning, Saharawierne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: