Civile menneskerettighedsforkæmpere skal for marokkansk militærdomstol

The 23 Political prisoners of Gdeim IzikMenneskerettighedsorganisationen ASVDH, der opererer i det marokkansk-besatte Vestsahara, opfordrer i et nyhedsbrev til at blandt andet menneskerettighedsforkæmpere, NGO’er, jurister, og repræsentanter fra ambassaderne i Rabat deltager i militærdomstolen imod 23 Saharawier, Vestsaharas oprindelige befolkning, som har været tilbageholdt i over to år.

De 23 Saharawier har været tilbageholdt siden den fredelige protestlejr Gdeim Izik, beliggende uden for hovedstaden i det besatte Vestsahara El Aiun (Laayoune), blev brutalt opløst af marokkanske sikkerhedsstyrker i oktober 2010.

Vestsaharas befrielsesfront, Polisarios, repræsentant i Danmark, Abba Malainin, udtaler desuden til Afrika Kontakt, at tilbageholdelsen og retssagen imod de 23 er et bevidst forsøg på at stoppe al oppositionen til den ulovlige besættelse af Vestsahara. ”Fængslingen af de 23 Saharawier har direkte sammenhæng med deres arbejde for at forsvare menneskerettighederne for befolkningen i det besatte Vestsahara”, fortalte Abba Malainin.

Malainin opfordrer desuden Danmark til at ”støtte en uafhængig undersøgelse af marokkanske styrkers angreb på Gdeim Izik, såvel som de grove menneskerettighedsovertrædelser, som efterfulgte dette angreb”.

Afrika Kontakt opfordrede derfor, i et brev sendt mandag, den danske ambassade i Rabat til at følge retssagen tæt, og helst sende en repræsentant for ambassaden til at følge retssagen.

“Afrika Kontakt vil gerne viderebringe denne opfordring [fra ASVDH] specifikt til Den Danske Ambassade i Rabat”, stod der blandt andet i brevet.  ”Især i lyset af at, a) Det er både moralsk forkert, og imod international lov, at stille civile for en militærdomstol, b) De 23 tiltalte allerede har gennemført 4 sultestrejker for at gøre omverdenen opmærksom på de usle og brutale forhold de er tilbageholdt under, samt for at kræve at de enten bliver stillet for en civil domstol eller løsladt, c) At såfremt de bliver dømt, risikerer de 23 en livstidsdom ifølge Marokkansk lov, d) International bevågenhed, ikke mindst i selve retssalen, er sandsynligvis den eneste måde hvorpå Marokko kan presses til at sikre en retfærdig rettergang for de tiltalte.”

Udenrigsminister Villy Søvndal har tidligere udtalt, i et brev til Afrika Kontakt, at han mener at ”respekten for menneskerettigheder er et fundamentalt aspekt af enhver myndighedsudøvelse, også den marokkanske i Vestsahara”.  Han udtalte desuden, at han ”grundlæggende er enig i, at situationen i Vestsahara ikke er god”, samtidig med at han beklager Marokkos ”unødige magtanvendelse og overgreb” imod Saharawierne.

Ifølge brevet fra Villy Søvndal tages menneskerettighedssituationen i Vestsahara ”jævnligt op med de relevante marokkanske myndigheder”.

Danmark samarbejder dog med Marokko, såvel i EU-regi, som bilateralt.  Det Dansk-Marokkanske Partnerskabsprogram blev eksempelvis lanceret i 2006. Programmet ”har til formål at fremme dialog, forståelse og samarbejde mellem Danmark og Marokko, samt at støtte lokale reformprocesser i Marokko”, og indeholder – ironisk nok i denne sammenhæng – blandt andet et projekt der omhandler ”alternativer til fængsling i Marokko”, hvis ”formål er at støtte det marokkanske Justitsministeriums reformprogram, især med hensyn til indførelsen af alternativer til fængselsstraf, under hensyntagen til det marokkanske samfunds særlige forudsætninger”.

Hvis man derimod skal lytte til den danske ambassade i Rabat, som repræsenterer Danmark mere direkte i forhold til den daglige kontakt med Marokko, er tonen til tider anderles positiv overfor Marokko og landets kolonisering af Vestsahara, samt Danmarks muligheder for at profitere heraf.

Ambassaderåd på den danske ambassade i Rabat, Michael Bennett Jensens udtalte tilbage i 2011, at han var ”imponeret” over udviklingen i El Aaiun (Laayoune), samt at ”Marokkos regering har lagt en reformvenlig linje, der skal forbedre investorers muligheder i landet … Den udvikling gør det marokkanske marked interessant ”.

Dette kunne tyde på at den danske ambassade, og i forlængelse heraf den danske regering, i realiteten har tænkt sig at sætte egne handelsinteresser over lokalbefolkningens rettigheder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: