Sveriges parlament vil anerkende Vestsahara, vil Danmark også?

Det svenske parlamentI dag besluttede et flertal udenom regeringen i det svenske parlament at Sverige, som det første EU-land, ”snarest bør anerkende Saharawi Arab Democratic Republic (SADR)” – det af Marokko besatte Vestsaharas eksilregering. Det er stadigvæk uvist hvordan den svenske regering vil forholde sig til dette.

Afrika Kontakt sendte efterfølgende et brev til udenrigsminister Villy Søvndal, for at spørge ham om dette får ham og regeringen til at overveje at anerkende SADR. Sidste år svarede Søvndal nemlig Afrika Kontakt at en af grundene til, at Danmark har valgt ikke at anerkende SADR, er at ”ingen europæiske lande har valgt at tage dette skridt”. 

SADR er medlem af den Afrikanske Union og er blevet anerkendt af over 80 lande, men altså først i dag af et EU-land.

EU har ellers igennem længere tid spillet en negativ rolle i det besatte Vestsahara, både igennem økonomisk støtte til Marokko og de fiskeriaftaler som man har lavet med Marokko, som imod international lov udplyndrer fiskerbanker der tilhører Vestsahara.

Vestsahara har været besat af Marokko siden 1975. Der er ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch ”beviser på tortur og alvorlig mishandling” af Vestsaharas befolkning, begået af den marokkanske besættelsesmagt.

Læs mere: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201213/UU8/?vote=true

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: