Sverige vil anerkende Vestsahara, hvad med Danmark?

Oppositionspartierne i Sverige – som har et flertal i parlamentet – opfordrede den borgerlige svenske mindretalsregering til at anerkende det besatte Vestsahara som en selvstændig stat på et møde i den svenske rigsdags udenrigsudvalg torsdag.

Beslutningen medfører at der bliver en afstemning om hvorvidt Sverige vil anerkende Vestsahara i det svenske parlament i slutningen af november.

”Dette er et stærkt signal til Vestsahara og Marokko om at der findes et flertal i Sveriges parlament der mener at Sverige burde anerkende Vestsahara. Det kommer til at sætte regeringen under pres”, udtalte Socialdemokraten Urban Ahlin til Dagens Nyheter.

Vestsahara har været besat først af Spanien, og siden 1975 af Marokko. Der er ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch ”beviser på tortur og alvorlig mishandling” af Vestsaharas befolkning, begået af den marokkanske besættelsesmagt. Marokko handler desuden med råvarer fra Vestsahara, blandt andet til EU, stik imod international lov.

Den danske regering har tilsyneladende ingen planer om at anerkende Vestsahara, selvom den i regeringsgrundlaget lover at give ”støtte til de demokratiske forandringer og økonomiske reformer i Nordafrika”.

Udenrigsminister Villy Søvndal pointerede i november sidste år i et brev til Afrika Kontakt, at en anerkendelse af Vestsaharas eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic (SADR), ville ”indebære en række folkeretslige komplikationer”, hvilket kan synes besynderligt, eftersom ingen anerkender Marokkos krav på Vestsahara og SADR er medlem af den Afrikanske Union.

Desuden påpegede Søvndal, at ”ingen europæiske lande har valgt at tage dette skridt, og det vil vi heller ikke gøre”. Men måske kan Sveriges eventuelle snarlige anerkendelse af Vestsahara ændre på dette?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: