Fanger sultestrejker på årsdagen for fredelig opstand i Vestsahara

I går var det to år siden starten på Gdeim Izik-protestlejren, udenfor hovedstaden El Aaiun i det marokkansk-besatte Vestsahara. De protesterende ville fortælle omverdenen om hvordan de bliver diskrimineret og føler sig som marginaliserede andenrangsborgere i deres eget land.

”Lejren blev bygget på håbene af tusinder af Saharawier [Vestsaharas oprindelige befolkning], som i 38 år har råbt på frihed overfor en døv, blind, og hjerteløs verden”, skrev Antonio Velázquez fra Resistencia Saharaui, en støttegruppe for saharawierne, i en pressemeddelelse i dag.

Velázquez var, sammen med kollegaen Isabella Terraza, de eneste der optog videodokumentation og rapporterede fra de marokkanske sikkerhedsstyrkers brutale opløsning af lejren to uger efter tusinder af saharawier havde bygget den af telte.

Mange saharawier blev tilbageholdt, tævet, eller på anden måde mishandlet af de marokkanske styrker, og den 24. oktober starter en retssag imod 22 af disse i Marokkos hovedstad Rabat. Marokko beskylder dem for at være lederne bag Gdeim Izik lejren, og dermed at have udgjort en fare for statens sikkerhed. De risikerer at blive fængslet på livstid.

”Vi vil gerne gøre verden opmærksom på de alvorlige menneskerettighedskrænkelser, lovovertrædelser, og forsømmelse, som vi er blevet udsat for siden vi blev kidnappet. Vi erklærer derfor, at vi starter en sultestrejke i dag, den 10, oktober 2012”, udtalte de 22 fanger i en pressemeddelelse fra det berygtede Sale fængsel i Marokko.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: