Aktivist til EU-ledere: reager på MR-brud i Vestsahara

”Hvis jeg kunne tale direkte til lederne i EU og USA ville jeg fortælle dem at det er en skam at de vender det blinde øje til hvad der er sket i Vestsahara siden 1975, hvor Marokko indtog landet med militær magt og hundredetusinder af civile”, fortæller Omar mig.

Omar er Saharawi – betegnelsen for den oprindelige befolkning i Afrikas sidste koloni, Vestsahara. Han er også civilsamfundsaktivist. Jeg mødte Omar da jeg deltog som delegeret i årsdagen for oprettelsen af Saharawi Arab Democratic Republic, der er af de grundlæggende medlemmer af den Afrikanske Union, men alligevel har base i en støvet og ufremkommelig flygtningelejr i en ørken i Sydvestalgeriet.

Her er tale om åbenlys marokkansk militær aggression imod en fredelig befolkning, som den marokkanske konge bruger som både indtjeningskilde, som arbejdsplads for arbejdsløse marokkanere, og som afledningsmanøvre for at få marokkanerne til at fokusere på ”terrorister” i Vestsahara i stedet for deres egne åbenlyse problemer, siger Omar.

”Vestsahara-konflikten er et spørgsmål om afkolonisering, og FN, den Internationale Domstol, og alle andre internationale organer anerkender saharawiernes ret til selvbestemmelse. Jeg ville bede dem om at handle på deres erklærede mål om at været demokratiets og menneskerettighedernes beskyttere”.

Men lige så presserende er det at vi i EU stopper med at gøre den marokkanske kolonisering af Vestsahara mulig og rentabel, siger han. ”De spanske ledere må tage deres ansvar på sig som tidligere kolonimagt, de franske ledere at de må stoppe med at støtte det marokkanske diktatur, ikke mindst i deres kolonieventyr i Vestsahara, og EU må stoppe med at hjælpe Marokko med at udplyndre mit lands resurser, samt skyde penge i en marokkansk krigsmaskine der til stadighed torturerer, besætter, og bryder menneskerettighederne i mit land”.

Danmark, derimod, har ikke samme økonomiske eller strategiske interesser i Vestsahara som Spanien, Frankrig eller USA. Og selvom regeringen ikke griber ind når danske skibe ulovligt sejler med fosfater fra Vestsahara eller når Siemens’ danske afdeling bygger vindmølleparker i Vestsahara, lovede Handelsminister Pia Olsen Dyhr i et brev til Afrika Kontakt i marts, at Danmark ikke vil yde støtte til danske virksomheder, der opererer ulovligt i det besatte Vestsahara.

Danmark støtter også at FN missionen i Vestsahara, Minurso, skal monitorere menneskerettighedssituationen i Vestsahara – Minurso er på nuværende tidspunkt den eneste FN mission der ikke gøre dette – ligesom den tidligere VK-regering stemte imod en fornyelse af EU’s ulovlige fiskeriaftale med Marokko fordi den indbefattede fiskeri ud for Vestsaharas kyster.

Danmarks, EU’s og USA’s regeringer skal dog presses til at handle mere på Vestsahara-spørgsmålet ud over på det retoriske plan, og dette skal blandt andet gøres gennem medierne, som hidtil ikke har dækket Vestsahara-konflikten særligt udførligt for de flestes vedkommende.

“Mainstream medierne vender stadig det blinde øje til Saharawierne”, siger Omar. ”Dette gælder især medierne i Frankrig, hvilket er mærkeligt da Frankrig støtter Marokkos koloni-eventyr i vores land. Derfor bliver vi nødt til at gøre brug af alternative medier, internettet og YouTube for at få vores holdninger frem”.

Omar vil dog ikke gå så langt som til at kalde Vestsahara-konflikten for en glemt konflikt. ”Vestsahara er ikke en glemt konflikt. Den bliver diskuteret i diverse FN-organer, inklusive Sikkerhedsrådet, under bilaterale møder og konferencer. Den bliver ofte dækket i de spanske, algierske, og endda marokkanske medier. Og aktivister, offentlige personer og diplomater fra Vestsahara, samt mennesker der støtter vores sag fra hele verden, forsøger at holde den i medierne. Men ja, vi må indrømme at vi gerne så at sagen var mere synlig end tilfældet er nu”.

Til gengæld lover Omar at et frit Vestsahara vil kunne blive et demokratisk og uddannelsesmæssigt eksempel for regionen. Dette er vigtigt, ikke mindst set i lyset af den indtil videre noget vaklende demokratiseringsproces der er fulgt i kølevandet på det såkaldte ”Arabiske Forår” – som ifølge flere politiske kommentatorer, heriblandt Noam Chomsky, ironisk nok blev kickstartet af fredelige masseprotester i Gdeim Izik udenfor Vestsaharas hovedstad El Aaiun (Laayoune), der efterfølgende blev brutalt slået ned af Marokko.

”Saharawiernes kultur er netop baseret på demokrati, dialog, og åbenhed over for andre. Derfor er vores eksilregering bygget op omkring participatorisk demokrati, og derfor har vores parlament taget udgangspunkt i de råd, hvor saharawierne tog kollektive beslutninger baseret på dialog, fra før den spanske kolonisering”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: