Udviklingsministeren vil ikke diskutere bistandstop til Swazilands demokratibevægelse

Christian Friis Bach ønsker ikke at tage stilling til det problematiske i, at Danmark nu stopper al støtte til udviklingsprojekter i Swaziland (der er givet igennem CISU, en projektpulje der er finansieret af Udenrigsministeriet)med udgangen af 2014, blot fordi landet angiveligt har for høj Bruttonationalindkomst – en i sig selv temmelig endimensionel og arbitrær måde at måle hvorvidt et land bør modtage støtte på.

”Jeg ønsker ikke at fungere som appelinstans over for CISU’s administration af projektstøtten til mindre NGO-projekter – slet ikke når de følger aftalte regler”, skriver Udviklingsministeren i et svar til Afrika Kontakt, der har flere CISU-støttede projekter i Swaziland. ”Debatten om anvendelse af BNI-reglen til afgrænsning af kvalificering af lande til modtagelse af udviklingsbistand [hører] hjemme i andre fora”.

Udviklingsministeren siger dog i brevet, at han nærer ”dyb bekymring over menneskerettighedssituationen i Swaziland”, hvilket han da også burde, eftersom landets enevældige monark, kong Mswati III, lader flertallet af sine undersåtter leve på sultegrænsen, mens han selv lever i luksus, og lader sine politi- og sikkerhedsstyrker tæve, fængsle, og torturere dem som kæmper for et mere retfærdig og demokratisk samfund.

Men denne bekymring er altså ikke nok til at få ham til at omgøre beslutningen om reelt at trække tæppet væk under demokratibevægelsen i Swaziland, ved at stoppe projekter der ikke blot efter demokratibevægelsens egne udsagn har gjort en stor forskel, men også er stort set det eneste økonomiske støtte bevægelsen modtager.

Swaziland ligger under danske partnerlande som Ghana på den mere flerdimensionelle Human Development Index (der ud over BNI måler middellevetid og uddannelsesniveau) og lige over partnerlandene Kenya, Bangladesh, Bhutan, Pakistan og Tanzania – alle lande som modtager direkte støtte fra Danida. Desuden er Swaziland blot det 134. mest lige land i verden.

Læs mere:

Stop ikke støtte til Swaziland, siger demokratibevægelse til regeringen

Danmark stopper støtte til demokratibevægelse i fattigt enevældigt monarki

Swaziland: uprising in the slip-stream of North Africa

One Response to Udviklingsministeren vil ikke diskutere bistandstop til Swazilands demokratibevægelse

  1. Pingback: Leder for forbudt parti bønfalder Danmark om fortsat at støtte Swaziland « Stiff Kitten's Blog – development & socio-political issues

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: