Støtter ANC demokrati i Swaziland?

Sydafrikas regeringsparti, African National Congress (ANC) udtalte på deres politikkonference i sidste uge, at Sydafrika (der er Swazilands klart vigtigste handelspartner) støtter demokratisering i Swaziland.

Blandt andet udtalte præsident Zumas udenrigsrådgiver, Lindiwe Zulu, at ”vi støtter demokratiseringen af Swaziland”, og at budskabet fra konferencen var, at ANC skulle ”presse på” for at få partier lovliggjort i landet.

Med en ting er retorik, noget andet hvordan man rent faktisk handler. For samtidigt er ANC-regeringen i gang med at give Swazilands enevældige monark, kong Mswati III, et kæmpe lån på 230 millioner Euro, uden at stille egentlige krav om demokratisering til gengæld.

 

Med hensyn til krav om demokratisering, sagde Sydafrikas finansminister, Pravin Gordhan, i en pressemeddelelse om forholdene for lånet til Swaziland i august sidste år, eksempelvis blot at der skal være en ”bredere dialog mellem alle interessenter og borgere i Swaziland”, at man skal ”lade parterne fastsætte passende reformer”, og at processen skal foregå ”under forhold der er åbne og gunstige, og som ses som værende legitime af både Swazilands befolkning og i regionen ”. Ikke just strenge eller decideret konkrete krav.

Og imens bruger Mswatis regering løs af landets svindende resurser til militært isenkram der skal hjælpe politiet og hæren med fortsat at kunne nedkæmpe landets demokratibevægelse og til luksusvarer som kongens nye privatfly, men ikke til at hjælpe de to tredjedele af landets befolkning der lever i yderste fattigdom, mange på fødevarehjælp fra FN.

Mange i Swazilands demokratibevægelse roser alligevel ANC for deres retoriske støtte til deres sag. Blandt andet udtalte Swaziland Democracy Campaign at ”ANC har besluttet fortsat at være solidariske med befolkningen i Swaziland”, Swaziland Solidarity Network at ”ANC, som altid, har valgt at støtte Swazilands undertrykte befolkning, mod kong Mswatis diktatur”, Wandile Dludlu fra Swaziland United Democratic Front, at ”vores bøn om at sammenkæde politisk reform og respekt for menneskerettighederne vil blive hørt af ANC-regeringen under Zuma”, og People’s United Democratic Movement at de ”glæder sig over resultatet af ANCs konference”.

Demokratibevægelsens udtalelser står dog i skarp kontrast til den massive kritik af lånet der kom, da detaljer om dette kom frem i lyset sidste år.

Her udtalte den sydafrikanske faglige hovedorganisation, COSATU, at man var ”chokeret og skuffet” over lånet, som manglede ”strenge betingelser”, og at man var ”imod alle lån som er med til at redde Mswatis grusomme diktatur”. Swazilands Kommunistparti udtalte, at lånebetingelserne ”i bedste fald vil hjælpe med at skubbe regimet ned i et endnu dybere hul, og derved forøge dets egne indre krise”. Og Swaziland Solidarity Network sagde, at man var ”totalt imod” lånet, som reelt bare var ”lommepenge som Mswati kunne øde bort efter behag”.

Men hvad er så den sydafrikanske regerings grunde til på den ene side at tale om demokratisering i Swaziland, og på den anden at give landet et kæmpe lån uden reelle krav til implementeringen af demokrati?

Sydafrika er Swazilands vigtigste handelspartner, med over 90% af landets import og 60% af eksporten, og ANC har investeringer i Swaziland som de nok gerne vil beskytte – eksempelvis en antracit-mine (højkvalitetskul) som partiet, gennem en investeringsfond, ejer 75% af.

Så er det et forsøg fra den sydafrikanske regerings side, på at holde styr på deres naboland? Presses de til dette af finansmarkederne i Johannesburg, samt egne rækker, der nødigt vil lide finansielle tab ved at Swaziland går konkurs? Er det Zumas personlige forhold til Swazilands kongehus – han er gift med Mswatis niece? Eller er ANC-regeringen bange for at en yderligere forværring af situationen i Swaziland vil føre til en ny flygtningestrøm, til et land der i forvejen har hundredetusindevis af flygtninge fra blandt andet Zimbabwe?

Uanset hvad der er ANC’s bevæggrunde for at handle som de gør, er det vigtigt at demokratibevægelsen i Swaziland og andre med dem øger presset på ANC for at omsætte de fine ord til et reelt politisk pres på regimet i Swaziland, siger Morten Nielsen, informationsmedarbejder i Afrika Kontakt, som har samarbejdet medfolkelige bevægelser i både Sydafrika og Swaziland i mange år.

”I den sammenhæng er det vigtigt med lederskab fra PUDEMO, så at der kommer politisk retning i de krav som i den kommende tid bør stilles til ANC. Afrika Kontrakt vil gøre sit for at dette pres også mærkes. Der er behov for en samlet strategi overfor ANC, så at det er krystal klart hvad man forventer at ANC og den sydafrikanske regering skal gøre for at fremme en demokratisering af Swaziland”, siger Morten Nielsen.

Læs mere:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: