Hvor er dækningen af Vestsahara-konflikten i danske medier?

Vestsahara-konflikten burde ret beset være dækket i langt højere grad i de danske medier, ikke mindst fordi konflikten er en principiel sag om afkolonisering, retfærdighed og menneskerettigheder der har pågået i over 37 år.

En hurtig søgning på de store landsdækkende avisers hjemmesider på ”Vestsahara” viser dog, at dækningen af konflikten er minimal. Politiken og Ekstra Bladet har ingen artikler om Vestsahara-konflikten i det seneste år, Berlingske Tidende og BT har to, Information har fire, og Jyllandsposten har otte.

Til sammenligning er dækningen af Palæstina-konflikten, som er sammenlignelig med Vestsahara-konflikten, langt mere massiv. Politiken har over tredive artikler om Palæstina online fra det seneste år, Ekstra Bladet tretten, Berlingske over halvtreds, BT over fyrre, Information over halvtreds, og Jyllandsposten over tres.

Måske er ”problemet” at konflikten ikke er voldelig nok, og at konflikten derfor ikke har nok tilskadekommende eller døde til at have nyhedsværdi?

Men Saharawierne (Vestsaharas oprindelige befolkning) der bor i det besatte Vestsahara udsættes, ifølge Amnesty International og Human Rights Watch, for ”tortur og alvorlig mishandling”. Desuden er Marokko – ulovligt og med blandt andet EU’s velsignelse og medvirkende – i gang med ulovligt at tømme Vestsahara for resurser, mens de fleste Saharawier lever på sultegrænsen i flygtningelejre i ørkenen.

Især de unge Saharawier er trætte af at vente på at FN lægger pres på Marokko. Trætte af at vente på at lande som Danmark handler på sagen, enten ved at stille krav til Marokko eller ved i det mindste at anerkende Saharawiernes eksilregering, som er et fuldgyldigt medlem af den Afrikanske Union.

De kræver krigen mod Marokko genoptaget – så måske bliver konflikten snart interessant nok til rent faktisk at blive dækket i de danske medier. Jeg håber dog at FN, EU, Danmark, med flere – herunder medierne – tager deres menneskeretmæssige ansvar på sig inden det kommer dertil.

Read More:

Siemens’ danske afdeling vil opføre vindmøller i Vestsahara, Danmarks Radio, 21 May 2012

Siemens danske afdeling vil opføre vindmøller i Vestsahara, P1 Morgen, 21 May 2012 (entire programme here – see 30:00 min)

The case for Western Saharan independence

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: