Regimet i Swaziland afregistrerer faglig hovedorganisation

Fagforeningerne i Swaziland er en meget væsentlig del af kampen for demokrati i Swaziland, et feudalt enevældigt monarki i det sydlige Afrika. Ikke mindst fordi de er de eneste instanser der lovligt må demonstrere.

Netop derfor var sidste måneds fusion af Swazilands vigtigste faglige organisationer i en faglig hovedorganisation, Trade Union Congress of Swaziland (TUCOSWA), så vigtig, ligesom fusionen var et vigtigt symbol på en enhed i Swazilands demokratibevægelse som førhen på ingen måde kunne tages for givet.

Når regimet i Swaziland således søger at neutralisere TUCOSWA ved at afregistrere organisationen, er det et helt bevidst forsøg på at stoppe den markant tiltagende bølge af protester imod såvel regimets manglende demokratiske legitimitet, som kombinationen af en korrupt og ødsel omgang med offentlige midler og en fejlslagen økonomisk politik, der har ført til markante nedskæringer på såvel nødvendige sociale goder og offentlige lønninger, samt en offentlig fyringsrunde.

Afregistreringen er da også blevet fordømt af faglige bevægelser og organisationer verden over, blandt andet af nabolandet Sydafrikas faglige hovedorganisation, COSATU, af det Britiske TUC, og af World Federation of Trade Unions.

Og TUCOSWA selv kalder afmeldelsen både ulovlig og latterlig. I en pressemeddelelse opfordrer man medlemmerne, offentligheden og partnerorganisationer til at ”være endnu mere målrettede i forsvaret af foreningsfriheden”, blandt andet ved at protestere foran regeringens kontorer i hovedstaden Mbabane i dag [den 12. april].

Den 12. april – årsdagen for indførelsen af undtagelsestilstanden i 1973 – er en årlig protestdag for demokratibevægelsen i Swaziland. Især sidste år slog politiet og hæren dog de fredelige protester ned med hård hånd, blandt andet ved hjælp af utallige vejspærringer, tæv, vilkårlige anholdelser, og affyring af gummikugler mod demonstranterne. Og som det ofte er tilfældet når regimet frygter store demonstrationer, har man igen i år i sidste øjeblik fået demonstrationerne kendt ”ulovlige” ved en retskendelse.

Men fagbevægelsen og den øvrige demokratibevægelse siger at protesterne vil finde sted uanset. ”Vores medlemmer er allerede mobiliserede og vi forventer at mange vil deltage i demonstrationerne”, siger studenterleder Maxwell Dlamini, som selv blev tilbageholdt og tortureret i forbindelse med sidste års demonstrationer. ”Vi forventer at regeringen vil forsøge at stoppe protesterne, men vi lader os ikke kue”.

Og man opfordrer samtidigt til støtte og solidaritet med Swazilands fagbevægelse og befolkning i resten af verden. ”Vi opfordrer alle verdens arbejdere, progressive kræfter, og civilsamfund til at fordømme undertrykkelsen af arbejderne i Swaziland med en stemme”, skriver civilsamfundsorganisationen Foundation for Socio-Economic Justice i en pressemeddelelse.

Læs mere:

Swaziland: uprising in the slip-stream of North Africa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: