Marokko diskriminerer Vestsaharas oprindelige befolkning

”Marokko påstår at de udvikler Vestsahara socialt og økonomisk. En sådan påstået udvikling gavner ikke og er ikke gjort med samtykke af [Vestsaharas oprindelige befolkning] Saharawierne”. Sådan siger den internationale organisation, Western Sahara Ressource Watch (WSRW) og menneskerettighedsorganisationen Sahara Thawra i en ny rapport, der skal være med til at danne grundlag for FN’s snarligt forestående Universal Periodic Review (der undersøger hvorvidt menneskerettighederne overholdes i alle FN’s medlemslande) af Marokko.

Ifølge international lov er al handel med resurser fra besatte områder som dem i Vestsahara, der har været besat og koloniseret af Marokko siden 1975, ulovligt med mindre landets oprindelige befolkning, Saharawierne, tillader dette og opnår fordele heraf.

Men ud over mange andre brud på international lov – blandt andet vidtgående tortur af Saharawier, tyveri af landets resurser, ulovlig civil besættelse via hundredetusinder af Marokkanere, og mangel på pressefrihed – diskriminerer Marokko decideret Saharawierne i deres eget land.

”Der er mange eksempler som peger på, at de marokkanske bosættere har fået jobmæssig særbehandling”, siger rapporten. I den største fosfatmine i landet, Fosboucraa-minen, er eksempelvis kun cirka 200 af 1900 ansatte Saharawier, ifølge rapporten, og få af disse i ledende stillinger. I Vestsaharas plantager og drivhuse, der blandt andet gror tomater til det europæiske marked, er ”arbejdsstyrken overvejende, hvis ikke udelukkende, marokkansk”.

WRSW og Sahara Thawra ser dog den forestående Universal Periodic Review af Marokko som en mulighed for at fokusere på disse brud på international lov, selvom ingen af de lande der spurgte ind til eller kom med anbefalinger under den seneste i 2008 nævnte Vestsahara.

Og Danmark, som ikke bidrog til den seneste UPR, bør deltage denne gang hvis det står til solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt. Ikke mindst på grund af det danske EU-formandsskab.  ”Vi vil lægge pres på den danske regering, for at den lever op til sine løfter om at ’turde kritisere alle, der groft krænker menneskerettighederne eller overtræder konventioner’, som der står i regeringsgrundlaget”, udtaler Morten Nielsen fra Afrika Kontakt.

Links:

Video fra Marokkos UDR i 2008 her og her

The case for Western Saharan independence

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: