Maxwell: Tak for jeres støtte!

”Ord kan ikke beskrive hvor taknemlig jeg er. I har vist at solidaritet er mere end bare erklæringer og politisk retorik. I har ydet os en langt mere praktisk støtte i kampen imod [den enevældige konge] Mswati’s regime. At vi [Maxwell og hans medanklagede, studenterlederen Musa Ngubeni] blev løsladt mod kaution skete ikke fordi regimet pludseligt fik et anfald af godhed, men gennem jeres fortsatte kamp, der gjorde at Mswati bukkede under for presset,” udtaler Maxwell Dlamini til Afrika Kontakt.

Maxwell er præsident i Swaziland National Union of Students, som Afrika Kontakt samarbejder med. Han blev for nyligt løsladt mod kaution, efter at have blevet tortureret ved simuleret kvælning, truet på livet, og anklaget for besiddelse af sprængstoffer under sidste års opstand i Swaziland.

Afrika Kontakt har, sammen med blandt andet Britiske ACTSA og den Britiske National Union of Students, forsøgt at få Maxwell løsladt betingelsesløst lige siden, bl.a. gennem Afrika Kontakts Free Maxwell Dlamini-kampagne. Hans løsladelse mod kaution er et skridt på vejen.

Men kampen for retfærdighed er langt fra overstået, insisterer Maxwell – hverken for ham selv eller for Swaziland’s mange fattige og tyranniserede borgere. ”Vi har ikke noget at fejre endnu,” siger han. ”Vi må forsøge at presse Mswati’s regime til grundlæggende at ændre vores samfund.”

Maxwell må således stadigvæk forsøge at vinde sin retssag, i et land hvor politiet og retssystemet bruges imod demokratiforkæmpere. Desuden har hans familie har måtte sætte sig gæld til op over begge ører, samt brugt penge der var øremærket Maxwells broder uddannelse, for at kunne være med til at betale Maxwell’s kaution på 35,000 kroner – den højeste i Swazilands retshistorie.

Det Arabiske Forår viser at udemokratiske og brutale regimer, som det i Swaziland, primært må tvinges væk af landenes egne borgere. Men andre demokratiseringsprocesser, som eksempelvis kampen mod apartheid i Swazilands naboland, Sydafrika, viser også at støtte til demokratibevægelser samt pres på udemokratiske regimer fra os i Nord, så sandelig også kan spille en positiv og væsentlig rolle . Og denne aktive støtte kan Maxwell og borgerne i Swaziland bruge til overmål lige nu.

Læs mere, og støt Maxwell og demokratibevægelsen i Swaziland, her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: