Coca-Cola styrer Swaziland, boykot firmaet siger Afrika Kontakt

”Boykot Coca-Cola og fortæl dem hvorfor! – det er den eneste måde at stoppe firmaets reelle støtte til diktaturer og udnyttelse af fattiges arbejdskraft”, siger den danske solidaritetsorganisation Afrika Kontakt.

Coca-Cola er en af verdens absolut mest kendte brands og største firmaer. Over en milliard dåser eller flasker Coca-Cola drikkes om dagen i alt fra downtown New York til små landsbyer i Afrika. At firmaet samtidig udnytter lande og befolkninger i u-landes desperate situation til yderligere at berige sig selv er derimod mindre kendt.

Med over 70.000 ansatte er Coca-Cola en af de største arbejdsgivere i Afrika, et kontinent hvor mange fattige mennesker bruger penge på usund Cola i stedet for livsfornødenheder.

Coca-Colas hovedkvarter i Afrika ligger i det lille enevældige monarki, Swaziland. Her producerer firmaet sin cola-ekstrakt til hele produktionen i Afrika, dele af Asien, og New Zealand og Australien.

Swaziland er et land hvor kongen har det sidste ord i alle beslutninger, hvor landets spirende demokratibevægelse brutalt undertrykkes, hvor over to tredjedele af befolkningen overlever for under en dollar om dagen, mange på fødevarehjælp fra FN, og hvor den forventede levealder er under 40 år på grund af en Aids-epidemi der er ude af kontrol.

Samtidigt lever landets kongefamilien og konge, Mswati III, og en lille elite i vild luksus, imens landet er på vej mod et økonomisk sammenbrud, hvor man end ikke har råd til at betale de offentlige ansattes lønninger eller pensioner til de ældre.

Samarbejdet mellem Coca-Cola og regimet i Swaziland er især til det multinationale firmas fordel. Coca-Cola bidrager til cirka 40% af Swazilands Bruttonationalprodukt, hvilket giver firmaet en stor indflydelse  overfor landets regime – hvis ikke regimet makker ret, kan man simpelt hen true med at flytte andetsteds hen. Desuden får man får adgang til landets gode infrastruktur, billige arbejdskraft, fordelagtige skatteforhold, og produktion af sukkerrør.

Swazilands befolkning, og ikke mindst sukkerrørsarbejderne (der ifølge Human Rights Watch udfører det mest farlige landbrugsarbejde af alle) der høster de sukkerrør der sammen med vand er hovedingrediensen i Coca-Cola, har derimod ikke mange fordele af samarbejdet med Coca-Cola. Kongen skummer fløden, imens arbejderne der høster sukkerrørene arbejder under kummerlige og nærmest feudale forhold til en meget lille løn.

I landsbyerne i Vuvulane, Swazilands ”sukkerbælte”, arbejder de fleste som løsarbejdere for nogle få hundrede kroner om måneden – ikke engang tilstrækkeligt til at sikre mad, medicin, og børnenes skolegang for arbejdernes familier. Desuden behandler de underleverandører, som Coca-Cola benytter sig af, nærmest arbejderne som livegne.

”Sukkerfirmaerne konfiskerer vores køkkenhaver og lukker for vores vandforsyning for at straffe os”, fortalte sukkerrørsarbejdere i Vuvulane-området Afrika Kontakt. ”Desuden sørger de for at vi bliver fanget og arresteret når vi fisker i den lokale sø. De skal bruge vandet selv”.

Demokratibevægelsen i Swaziland har derfor appelleret til Coca-Cola om at afbryde forbindelserne til Kong Mswati IIIs regime, uden held.

Afrika Kontakt opfordrer derfor til at du, i solidaritet med befolkningen i Swaziland, er med til at lægge pres på Coca-Cola i vores del af verden ved at boykotte Coca-Cola, samt eventuelt kontakter Coca-Colas danske afdeling kommunikationsdirektør, Michael Bonde Nielsen (mbondenielsen@coca-cola.com), for at fortælle firmaet om grundlaget for din beslutning.

Du kan også sende protestbrev via Afrika Kontakts hjemmeside her.

Læs mere:

Living on the Coke side of life in Swaziland, Stiff Kitten’s Blog, 20. juni 2011

Coca-Cola accused of propping up notorious Swaziland dictator, The Guardian, 2. januar 2011

Swaziland: uprising in the slip-stream of North Africa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: