Tre europæiske hjælpearbejdere kidnappet i flygtningelejr i Algeriet

Ifølge en repræsentant fra den Afrikanske Union, er tre hjælpearbejdere fra henholdsvis Spanske og Italienske NGOer blevet kidnappet af Al-Qaeda i en flygtningelejr nær Tindouf i Algeriet den 22. oktober.

Jean Ping, som er formand for den Afrikanske Unions kommission, udtalte forleden i en pressemeddelelse, at bortførelsen af hjælpearbejderne var udført af ”militante fra Al-Qaeda”, og opfordrede landene i Magreb-regionen i Nordafrika til at samarbejde i kampen mod terrorisme.

Flygtningelejren har i 36 år været hjemsted for omkring 150.000 Saharawier, den oprindelige befolkning i Vestsahara, som siden 1975 har været koloniseret af Marokko. Flygtningene, som bor i telte og lerhytter i et af verdens mest ugæstfri områder, kan ikke vende tilbage til deres hjemland fordi den marokkanske hær og en ca. 2700 km lang mur udgør en fysisk blokade imod dem.

Ifølge Abba Malainin,Vestsaharas befrielsesfront Polisarios repræsentant i Danmark, er kidnapningen dog også et bevidst anslag imod flygtningene og Saharawiernes forsøg på at få deres land tilbage fra Marokko.

”Dette er et forsøg på miskreditere Polisario, stoppe den humanitære bistand til flygtningene, samt at intimidere og lukke munden på den internationale solidaritetsbevægelse med Saharawiernes sag”, siger Abba Malainin. ”Det er trods alt den første gang i 36 år at man har taget gidsler i nogen af Saharawiernes flygtningelejre”

”Bortførelserne ligner meget andre Al-Qaeda-angreb, hvor man har gået målbevidst efter løsepenge”, tilføjer Malainin. ”Men i hvis interesse er det reelt at Saharawierne berøves humanitær bistand og international solidaritet?”.

Han antyder således at Marokko, måske igennem et samarbejde med kidnapperne, forsøger at miskreditere og hindre Saharawieres forsøg på at opnå selvstændighed. Grunden til at man forsøger dette nu kunne blandt andet være at der i de seneste uger har været en optrapning af protester imod Marokkos kolonistyre, og for en folkeafstemning i de besatte områder i Vestsahara.

FN har, siden Marokkos koloniserede Vestsahara i 1975, uden held forsøgt at få en folkeafstemning i stand, der endeligt vil kunne bestemme Vestsaharas tilhørsforhold. Marokko hævder at landet er en del af et Stor-Marokko, hvilket dog er blevet tilbagevist af blandt andet den Internationale Domstol. Marokko forsøger dog at alligevel at få Vestsahara permanent indlemmet som Marokkansk region uden en folkeafstemning.

Men hvor over 80 lande anerkender Saharawiernes eksil-stat i Tindouf-lejrene, the Saharawi Arab Democratic Republic (der ligeledes er medlem af den Afrikanske Union), anerkender ingen lande Marokkos krav på Vestsahara.

Read more:

The case for Western Saharan independence

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: